2024. április 25., csütörtök

Megindult az árucsere

Koszovó visszavonta a nyersanyagokra kiszabott védővámot

A hivatalos Pristina elfogadta a szűkebb Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező nyersanyagokra vonatkozó pótvám visszavonásáról szóló határozatot. Várhatóan április elsejétől a védővámot teljes mértékben, minden termék esetében megszüntetik - közölte a pristinai média.

Nem sokkal a szerb nyersanyagokra kivetett vámok visszavonása után átlépte az első teherautó a szerb-koszovói határt – nyilatkozta Adriatik Stavileci, a koszovói határőrség szóvivője. Hozzáfűzte, hogy a rendeletet annak meghozása után azonnal alkalmazták, a teherjárművet pedig késlekedés nélkül fogadták a vámhatóságok. Elmondta azt is, hogy a vám visszavonása a boszniai termékekre is érvényes.

Albin Kurti miniszterelnök még február elején jelentette be, hogy kormánya március 15-től fokozatosan megszünteti a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező cikkekre 2018-ban kivetett százszázalékos pótvámot annak érdekében, hogy folytatódhasson a Szerbiával való viszony rendezése. A pristinai kormány az intézkedéssel reagált arra, hogy Belgrád sikeres lobbizásának köszönhetően Koszovót nem vették fel az Interpol nemzetközi szervezetbe.