2024. március 28., csütörtök

Összefogtak a szülők és a pedagógusok

Vicsek Annamária: Az elkövetkező időszakban a kidolgozott rendszerbe kell jól belerázódni

Az elmúlt alig egy hétben a vajdasági magyar pedagógusok és a szülők összefogása az oktatási minisztérium, a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi oktatási titkársággal példaértékű, hiszen szinte minden fórumot arra használnak ki, hogy egymás munkáját segítsék, és a diákok távoktatását a lehető legmagasabb szintre emeljék. Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára rámutatott, egy teljesen új helyzetre reagáltak a pedagógusok és az oktatásért felelős intézmények, amelyben a tapasztalatok azt mutatják, helyt álltak. Kiemelte, most az a feladatunk, hogy mindenki belerázódjon abba a rendszerbe, amit kidolgoztak, illetve a jövő héttől kezdve a középiskolás tanulók számára is készülnek videó-felvételek a Pannon Televízióval.

– Nagyon büszke vagyok arra az összefogásra, ami a hét folyamán kialakult a pedagógustársadalom, illetve a szülők és a gyerekek között, hiszen pontosan erre van most szükségünk, arra, hogy a legtöbb módszert, illetve kommunikációs csatornát kihasználjuk arra, hogy egyrészt minden gyereket bekapcsoljunk a rendszeres oktatásba, illetve a tanárok is megtalálják azt a módozatot, hogy egymással kommunikálva, egymást segítve megosszák egymással azokat a taneszközöket, módszereket, amelyek eredményesen használhatók a távoktatás során – hangsúlyozta lapunknak az államtitkár, aki a következőket is kiemelte:

– Nem volt elegendő időnk arra, hogy felkészüljünk a digitális távoktatásra, hiszen az egyik napról a másikra kellett átállnunk erre a teljesen más folyamatra, amikor éppen az veszett el az oktatási, nevelési folyamatból, ami gyakorlatilag a leghatékonyabb lenne, mégpedig a pedagógus és a gyermek közötti közvetlen kapcsolat. Az elmúlt napok gyakorlata, amikor Szerbia-szerte az iskolák átálltak a távoktatásra, azt mutatja, hogy az oktatásunk felkészült erre az átállásra. Habár ez a felkészültség eddig nem volt tudatos, viszont olyan minőségű volt eddig is az oktatásunk, illetve a pedagógusok felkészültsége, a digitális kompetenciái, hogy ezt az akadályt többé-kevésbé eredményesen tudtuk venni – osztotta meg velünk tapasztalatait Vicsek Annamária. Kihangsúlyozta, az elkövetkező időszak mutatja meg, hogy mennyire tud az oktatás erre a rendszerre építeni.

– A tartományi oktatási titkárság révén – amely biztosítja az 5 kisebbségi nyelven, így magyar nyelven is mindazokat a dokumentumokat, utasításokat, tájékoztató anyagokat, amelyek a minisztériumból az iskolákba eljutnak – most történt meg először az, hogy mindazok az utasítások, amelyeket a minisztérium az iskoláknak küld, most magyar nyelven is eljutnak hozzájuk. Vannak olyan dolgok, amelyekben ügyesebbek és jobbak is vagyunk, mint egyébként szoktunk – mutatott rá az államtitkár.

Mint kiemelte, az MNT és a Pannon Televízió vállvetve, nagy energiákat fektet abba, hogy azokkal a tanárokkal együtt, akik vállalják arcukat és hangjukat, illetve tudásukat ahhoz, hogy színvonalas órákat készítsenek, a lehető legtöbb gyerek számára elérhető legyen az oktatás.

– Az elsődleges szempont, hogy vigyázzunk magunkra, egymásra. A gyerekeknek is azt kell megtanítanunk, hogy a mellett, hogy otthon vannak, az egészség az elsődleges szempont. A mindennapos testmozgás és az egészséges táplálkozás is része kell, hogy legyen az életünknek, illetve az eddigitől eltérő rutin kell, hogy kialakuljon, hiszen most nem járnak iskolába, de ugyanaz a tudatosság és figyelem szükséges most is, hogy a tananyagot el tudják sajátítani. Minden pedagógus, aki szívét-lelkét beleadja abba, hogy ez a folyamat zavartalan legyen, azt hiszem, hogy ugyanolyan nagy tapsot érdemel, mint az egészségügyi dolgozók, akik most ebben a helyzetben fokozottabban vannak kitéve a veszélynek – hangsúlyozta.

Az oktatás azonban még mindig nem elérhető mindenki számára, így Vicsek Annamária kiemelte, fel kell mérni, kik azok a gyerekek, akikhez az interneten keresztül nem jutnak el az anyagok, akiknek nincsenek olyan eszközeik: okostelefon, számítógép, laptop, tablet, amin keresztül aktívan részt tudnak venni az oktatás folyamatában. Szavai szerint nagy a pedagógusok, osztályfőnökök, iskolaigazgatók szerepe és felelőssége abban, hogy felmérjék, kik azok a gyerekek, akik nem tudnak ily módon, ahogy a diákok zöme követi a távoktatást, bekapcsolódni az oktatásba. Az ő számukra jelent kihívást megtalálni a módját annak, hogy ők is tanulhassanak. Ugyanakkor a sajátos nevelési igényű gyerekek esetében, akik eddig az inkluzív oktatásban, vagy pedig speciális iskolákban, kisegítő osztályokban tanultak, meg kell találni a megfelelő módozatot arra, hogyan kapcsolódjanak be az oktatásba. Az oktatási minisztérium jelenleg ezen is dolgozik. Illetve kihívást jelentenek azok a gyerekek, akiknél nincs televízió, vagy nem tudják nézni a Pannon Televízió adásait.

A tanárok és a szülők is igényt mutattak mindazon kommunikációs csatornák iránt, amelyek hozzájárulhatnak a színvonalas távoktatáshoz. Ezek között van A jelen és jövő pedagógusai nevű Facebook-csoport is, amit Vicsek Annamária hozott évekkel ezelőtt létre, és amelyen keresztül a tanárok folyamatos kapcsolatot tartanak egymással.

– Ezt a Facebook-csoportot kilenc évvel ezelőtt indítottam, de akkor még nem gondoltam arra, hogy ilyen szempontból is hasznos lesz. Magyarországon indítottak egy olyan csoportot, amibe a szülők és a tanárok is bekapcsolódhatnak, és amely az otthonról való távtanulást segíti. Ehhez a csoporthoz mintegy 27 ezer szülő és pedagógus csatlakozott. A jelen és jövő pedagógusai csoport tagjai zömmel vajdasági pedagógusok, de magyarországi, erdélyi és más határon túli magyar pedagógusok is vannak közöttük. Ennek a csoportnak nem feltétlenül az a célja, hogy anyagokat osszunk meg egymással, hiszen megvannak azok a platformok, ahol ez már megtörtént, inkább a tapasztalatcsere, az általános ismeretek, útmutatók, illetve olyan alapvető információk megosztása, amelyek a vajdasági pedagógusok számára fontosak – magyarázta az államtitkár, majd hozzátette: – A Magyar Nemzeti Tanács honlapja kifejezetten ebből a célból egy bannert, egy külön oldalrészt nyitott, ami elérhető mindenki számára. Itt is elérhetők mindazok az órafelvételek és anyagok, amelyeket az MNT kifejezetten a magyar tannyelvű oktatás számára dolgozott ki. Ezenkívül van egy olyan Facebook-csoportom is, amelynek az a neve, hogy Gyermekház, amely szintén kilenc évvel ezelőtt nyílt az újvidéki kisgyermekes családok számára. Ott nincs nagy taglétszám, de a szülőkkel próbálom megosztani azokat az ismereteket és tudnivalókat, amelyek ebben a helyzetben fontosak. Gyakorlatilag ebből a két csoportból kapom a visszajelzést a sikertörténetekről, illetve arról, hogy mi az, ami nem működik olyan fényesen. Ez azért fontos, mert csak akkor tudunk jó döntéseket hozni és olyan irányban fejleszteni a rendszert, ha tudjuk, hogy a terepen, a gyakorlatban mi hogyan működik – mutatott rá Vicsek Annamária.