2024. április 25., csütörtök

Virtuális műhelyek a távoktatásban

A távoktatásban különösen nagy kihívást jelent a szakmunkásképző középiskolák gyakorlati oktatásának megszervezése a duális képzésben.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A folyó tanévben 104 iskolában mintegy 7000 diák tanul 37 duális irányzaton, akiket a légiparban, a gépészetben, a fémmegmunkálásban, az elektrotechnikában, a bútorkészítésben, a mezőgazdaságban, az élelmiszerelőállításban, az építészetben, stb. tudnak majd alkalmazni. Számukra is készítik a videoanyagot a távoktatás előkészítésében résztvevők. A virtuális gyakorlati munka videoanyagát azokban a vállalatokban forgatják, amelyekben egyébként is folyik duális képzés.

A forgatás március 23-án kezdődik és 5 napig tart. Az anyagot egy héttel később kezdik sugározni az elektronikus médiában és a középiskolásoknak fenntartott helyeken. Sajátos virtuális műhelyekre kell számítani, melyekben a gyakorlati oktatást végző tanárok kalauzolják a tanulókat.

– Így a szakmunkásképzőkben tanulóknak is megteremtjük a feltételeket, hogy a szükségállapot idején is haladjanak a tananyag gyakorlati részévél – magyarázta a Politika napilapnak Gabrijela Grujić duális oktatással megbízott oktatásügyi miniszterhelyettes.

A gyakorlati munkát hét város hét iskolájában forgatják: Belgrádban, Valjevóban, Vlasotincén, Kragujevacon, Užicén, és a szabadkai Ivan Sarić vegyészeti és technológiai iskolában.