2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Brnabić: Már halálos áldozata is van a koronavírus-járványnak Szerbiában

A szerb kormány ma Ana Brnabić kormányfő vezetésével 18 órakor sajtótájékoztatót tartott a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Brnabić azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy bejelentette: Szerbiában meghalt az első koronavírussal fertőzött szerbiai állampolgár, aki 59 éves nagykikindai lakos volt. A kormányfő elmondta, a páciens a koronavírus-fertőzés mellett egyéb egészségügyi problémákkal is küzdött. Brnabić az egész kormány nevében részvétet nyilvánított az elhunyt beteg családjának és hozzátartozóinak. A sajtótájékoztató folytatásában a kormányfő további intézkedések életbe lépését jelentette be: holnap (szombat) 20 órától megszüntetik a városi tömegközlekedési járatokat, vasárnap 20 órától pedig bezárják az éttermeket, a bárokat és a bevásárlóközpontokat. 

Brnabić elmondta, hogy az ország holnap 19-20 óra között egészségügyi szállítmányt vár Kínától, amit ezúton is megköszönt az ázsiai országnak. A kormányfő ezt követően köszönetet mondott minden, az egészségügyben dolgozó nővérnek és orvosnak, amiért a nap 24 órájában az emberek életéért küzdenek. Mindemellett kiemelte, hogy vegyük komolyan a kormányintézkedéseket, és aki csak teheti, maradjon otthon, mert ha nem így teszünk, akkor könnyen Olaszország sorsára jut az ország, ahol csak ma 627 személy hunyt el, összesen pedig már több mint 47 ezer fertőzött van.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter még egyszer kiemelte, hogy az állampolgárok a megadott hivatalos telefonszámokon érdeklődjenek a koronavírussal kapcsolatban. Ezenkívül azt is kifejtette, hogy a vírus csak úgy terjedhet, ha az emberek kontaktusba lépnek egymással, ezért mindenképpen minimalizálni kell az emberi találkozások számát, s mindenkinek otthon kell maradnia.