2024. április 25., csütörtök

Repülővel mentik a külföldön rekedt szerb állampolgárokat

Az Air Serbia és a szerb kormány saját repülőit küldi azokért a szerb állampolgárokért, akik külföldi reptereken rekedtek. Folyamatban van az egyeztetés, hogy mely repterek érintésével tudna egy-egy repülő minél több utast felvenni és hazaszállítani – tudta meg az N1 a külügyminisztérium illetékeseitől.

Nagyobb számú, az Egyesült Államokból hazafelé tartó szerb állampolgárságú egyetemi hallgató Amszterdamban vár a továbbutazásra. Lehetetlen helyzetbe kerültek, mert hamarosan az ottani repteret bezárják, nekik pedig nincs hova menniük. Mindeközben az üzleteket is bezárták. 

Emlékeztetőül mondjuk el, hogy Aleksandar Vučić államfő csütörtökön kijelentette, nem gond repülőt küldeni, de nehéz leszállási engedélyt kapni a külföldi légikikötőkben.

A Tačka povratka szervezetet – mely együttműködik a szerb kormánnyal azoknak a szerb polgároknak az ügyében, akik a pandémia miatt külföldön rekedtek, és szeretnének hazatérni –,  eddig mintegy 200 szerb állampolgár kereste meg, mert valamilyen módon külföldi repülőtéren rekedtek. Legtöbben az Egyesült Államokban, Hollandiában, Franciaországban, és a Egyesült Arab Emírségekben vannak.