2024. április 23., kedd

Önkéntesek segítik a zombori Vöröskeresztet

A zombori válságtörzs meghagyására a Vöröskereszt helyi irodája telefonvonalat nyitott, amelyen a 60 évnél idősebbek fordulhatnak segítségért. Eddig már több mint háromszázan éltek ezzel a telefonos lehetőséggel. Biljana Klipa, a Vöröskereszt zombori szervezetének titkára szerint meglepő a hívások nagy száma, és az is, hogy 24 óra alatt mennyi helyre eljutott az újonnan nyitott telefonvonal híre. Elmondta, hogy nem csak segélyhívásokat kaptak. Volt, aki azt ellenőrizte, hogy egyáltalán működik-e a rendszer, mások meg tájékozódni akartak, legtöbben arról, hogy miként működik az egészségvédelem a rendkívüli állapot körülményei között.

A titkár közölte, hogy a rendkívüli helyzet kihirdetését követően a népkonyha 28 legidősebb fölhasználójának házhoz szállítják a meleg ételt.

A Vöröskeresztnél egyetlen nap alatt csaknem 80 önkéntes jelentkezett, hogy segíteni kíván az előállt helyzetben. Kedden közülük mintegy harmincan kaptak feladatot, ők zömmel a szervezet aktivistái. Az önkéntesek az első napon (kedden) a városban és hat faluban nyújtottak segítséget.
Klipa hangsúlyozta, hogy a terepi aktivisták kivétel nélkül formaruhát és kitűzött igazolványt viselnek. A Vöröskereszt nem veti be egyszerre az összes önkéntesét, mert hosszabb távon számít segítségükre.

Azok, akik a bevásárláshoz vagy a gyógyszerek kiváltásához kérnek segítséget, a 060/5053934-es telefonszámon jelentkezhetnek, de a titkár szerint hamarosan még egy telefonszámot kijelölnek erre a célra. A volontőrök jelentkezését pedig továbbra is várják a Vöröskereszt irodájában a 025/412-727-es telefonszámon.