2024. április 16., kedd

Vitamin és gyógyszer van, védőmaszk nincs

A gyógyszertárak gyakori kézmosásra biztatják a lakosságot

A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot a gyógyszertárak működésére is hatással van.

A Zentai Gyógyszertár közleményében tájékoztatta a vásárlókat a jelenlegi helyzetről és a teendőkről. Eszerint a gyógyszertár fertőtlenítőszereket vásárolt, a sűrítményeket hígította, és kisebb kiszerelésekbe csomagolta, hogy minél több polgár vásárolhasson belőle. Mivel azonban a lakosság ezeket gyorsan felvásárolta, továbbiak beszerzésén dolgoznak. Védőmaszkokból átmeneti készlethiány van, de várhatóan ebből is érkezik majd új szállítmány. A közleményben Tamara Đ. Živković, a gyógyszertár igazgatója hangsúlyozta, hogy nincs ok a pánikra, és hogy a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében az Egészségügyi Minisztérium utasításait és a covid.rs honlapon olvasható orvosi ajánlásokat kell követni. Különösen fontos, hogy az idős polgárok otthon maradjanak, hiszen a betegség őket veszélyezteti a leginkább. Mindemellett a gyógyszertár telefonon is a lakosság rendelkezésére áll, így akinek kérdése van, vagy tanácsra van szüksége, az hívja a 024/4150-219-es telefonszámot.

A gyógyszertár múlt héten is kiadott egy közleményt, amelyben a kézmosás, a fertőtlenítés és a szellőztetés fontosságára hívták fel a figyelmet, valamint arra, hogy hallgassunk az egészségügyi szakemberek tanácsaira.

Az Elixir Plus gyógyszertár tulajdonosa, Piri Angéla okleveles gyógyszerész lapunknak elmondta, hogy fertőtlenítőszerek és védőkesztyűk biztosításával védik a gyógyszertár dolgozóit, illetve minden ötödik beteg után fertőtlenítenek. A pácienseket arra kérik, hogy egy méter távolságra álljanak egymástól, ennek fontosságát szerencsére a vásárlók is felismerik. Védőmaszkot már nem lehet vásárolni, ezen a héten ez már nem is fog változni, hiszen a nagykereskedőknél sincs raktáron. Így most a gyártókon a sor: ha ők beindítják az ellátást, akkor a maszkok a gyógyszertárakhoz is el fognak jutni. Fertőtlenítőszer még van készleten, ezt csak kisebb mennyiségben engedik vásárolni, hogy minél több embernek jusson belőle. A gyógyszereket az érvényben lévő útmutatásoknak megfelelően adják ki, és nincs hiány vitaminokból, immunerősítőkből sem. Felvilágosító munkájuk során az érdeklődőknek elmondják, hogyan fertőtleníthetők a kilincsek, hogyan védhetők az idősek és a csecsemők, illetve milyen a hatékony kézmosás. A gyógyszerész hozzátette, hogy reményei szerint a jövő hétre elmúlik a pánik, és minden rendeződni fog.

Szabó Szilviát, az Adán, Óbecsén és Zentán is jelen lévő Apolo gyógyszertárak tulajdonosát is arról kérdeztük, hogy milyen intézkedéseket vezettek be a rendkívüli állapot hatására, és hogyan alakul a gyógyszertáraik ellátottsága. Mint mondta, az érvényben lévő szabályozásnak megfelelően egyszerre csak annyi embert engednek be a gyógyszertárba, ahány helyen ki tudják szolgálni őket.

– Kértük a pácienseket, hogy ezt tartsák tiszteletben, és ez nagyjából sikerül is. Ezáltal lassíthatjuk a fertőzés terjedését, illetve a munkásainkat is tehermentesítjük – hangsúlyozta Szabó Szilvia, aki elmondta azt is, hogy jelenleg nagyobb az érdeklődés a termékeik iránt az egyébként megszokottnál. A vásárlók elsősorban az immunerősítőket, a C-vitamint és a paracetamoltartalmú fájdalomcsillapítókat keresik, ezek jelenleg mind kaphatók náluk. A védőmaszkok viszont náluk is elfogytak, a fertőtlenítőszerek beszerzése pedig akadozik. A mennyiségi korlátozásokról elmondta, hogy ők is igyekeznek úgy szabályozni az egyszerre eladott mennyiséget, hogy a később érkező vásárlóknak is jusson a termékekből.