2024. április 19., péntek

A piacokra koradélutánig

A koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot miatt az újvidéki piacok rövidített munkaidőben működnek, a Nejlonpiacot bezárták.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

A piacok működtetéséért felelős Tržnica közvállalat az újvidéki önkormányzattal egyeztetve arra a közös nevezőre jutott, hogy a piacokat egyelőre nem zárják be, de rövidített munkaidőben fogják fogadni a vásárlókat az elkövetkező időszakban. A döntés értelmében a Futaki utcai és a Limáni piacok 15 óráig lesznek nyitva, a többi pedig minden nap 14 óráig.

Mindettől függetlenül a piacokat üzemeltető Tržnica vezetői minden pillanatban elrendelhetik a piacok bezárását, ha túl sok ember tartózkodik a területen. Ebben az esetben nem zárják be tartósan a piacokat, csupán addig, amíg a legújabb szabályok nem érvényesülnek, azaz nem tartózkodhat egynél több személy két négyzetméteren. Minden piacon megjelölték a bejáratot és a kijáratot, ez azonban nem érvényes a Halpiacra, amely nincs elkerítve.

A Temerini és a Kamenicai piacot bezárták, mert a Tržnica közvállalat úgy döntött, ezekben az esetekben nem érdemes kockázatot vállalni, hiszen csupán pár eladó jár ezekre a piacokra.

Dušan Bajić, a Tržnica közvállalat igazgatója elmondta, hogy a piacon dolgozóknak kötelességük védőkesztyűket viselni, a zárt helyiségekben pedig a védőmaszkok is kötelezőek.

-A Tržnica dolgozói nem kaptak megfelelő mennyiségű védőkesztyűt és maszkot, ez azt jelenti, hogy nem cserélhetik őket a szabályokkal előírt időközökben. Sajnos ez a helyzet, nagyon nehezen lehet beszerezni szükséges mennyiségű védőfelszerelést, de mi megpróbáljuk feltalálni magunkat. Mindenesetre, rendelkezünk bizonyos mennyiségű védőfelszereléssel, ez is jobb, mint a semmi. Kézfertőtlenítőből is kaptunk valamennyit, de arról szó sincs, hogy mindenből lenne elegendő – magyarázta Bajić.

A Tržnica közvállalat 5000 védőkesztyűt szerzett be hirtelen az eladók számára, amíg ők „nem találják fel magukat”, magyarán, amíg saját erőből nem szerzik be a szükséges védőfelszerelést és a fertőtlenítőszereket. Egyelőre minden piacon van elegendő fertőtlenítőszer, szappan, törlőkendő. A piacokat rendszeresen fertőtlenítik és mossák.

A Tržnica közvállalat igazgatója azonban kifejtette, nem biztos abban, hogy a polgárok megfelelő szinten betartják a rendkívüli állapot által előírt intézkedéseket.

- A piac vezetősége, azonkívül, hogy példát mutat a védőmaszkok, védőkesztyűk viseletével, folyamatosan figyelmezteti a dolgozókat, eladókat arra, hogy kötelesek használni a védőfelszerelést. Sajnos, a törvény nem ad felhatalmazást arra, hogy a piac területéről eltávolítsam azokat a személyeket, akik nem tartják be az előírásokat. Őszintén remélem, hogy az eladók belátják, mekkora felelősség hárul rájuk, és azt is, hogy ha nem viselnek védőfelszerelést, akkor a vevők is könnyen elkerülhetik őket – mondta a Tržnica közvállalat igazgatója. Hozzátette: a piacokat azért nem zárták be, mert akkor a viszonteladók valószínűleg „leparkolnának” a piacok előtti járdákon, ahol nem lehet ellenőrizni a termékeket, és ez újabb bonyodalmakkal járna. Ebben az esetben se a tisztaságra, se a fertőzésveszélyre nem lehetne hatni, és az illemhelyeket sem használhatnák a piacra járók.