2024. április 25., csütörtök

Az idősekre figyelve

Működik a népkonyha – A Vöröskereszt koordinálásával megtartják a véradási akciókat Topolyán

A Vöröskereszt topolyai községi szervezete a koronavírus-járvány miatt országosan kihirdetett rendkívüli állapotra való tekintettel azon munkálkodik, hogy önkénteseinek közreműködésével nagyobb figyelmet fordítson az idős polgárok szükségleteire. Lestár Tibor titkár elmondta, hogy a szervezet által működtetett Népkonyha igyekszik továbbra is zavartalanul kiszolgálni a felhasználókat.

– A Népkonyha működtetésében részt vevő, 65. életévüket betöltött önkéntes közreműködőink feladatát ifjabbak vették át. A munkatársaink számára biztosítjuk az egészségügyi előírások szerinti felszerelést, a kesztyűt, a fejvédőt, köpenyeket, kötényeket már korábban is kaptak, folyamatban van a maszkok beszerzése. Az előírások szerint a hétvégén elvégeztetjük egy cég közreműködésével a Vöröskereszt ingatlanjának a teljes, szakszerű fertőtlenítését. Ekkor a konyhát is az ilyenkor alkalmazott professzionális vegyszerekkel áttakarítják. Hét közben pedig munkatársaink természetesen elvégzik az egyébként is gyakorlatba vett, a működési szabvány szerinti tisztítást – tudtuk meg Lestár Tibortól, aki elárulta azt is, hogy a Rendkívüli Helyzetek Községi Törzskara által meghozott előírások szerint igyekeznek a Népkonyha idősebb felhasználóinak megkönnyíteni ezeket a napokat.

– A 65 évnél idősebb polgárok részére az esetek többségében összefogtak az utcabeliek, és igyekeznek eljuttatni részükre az ételt. A községi egyeztetés után Topolyán a helyi közösségnek és a Vöröskeresztnek jutott az a feladat, hogy megszervezze az idősebb polgárok megsegítésére szervezett önkéntes csapat működését. Ezért felkérést intéztünk azon ifjabb topolyai lakosok felé, akik szeretnének besegíteni annak az idősebb korosztálynak, amelynek most nem ajánlott elhagynia az otthonát.

Az önkéntesek jelentkezését a 063/8-571-159-es elérhetőségen várjuk. A bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában és hasonlókban kellene közreműködni, hogy az idős polgároknak ne kelljen feleslegesen kitenni magukat a fertőzés veszélyének. Ebben a pillanatban még nem tudjuk, hogy hány topolyai idős polgár az, aki igényli majd a Vöröskereszt önkénteseinek a segítségét. Ami biztos, hogy eddig körülbelül 50-en jelentkeztek hozzánk segítő szándékkal, így többek között az elsősegélyt nyújtó csapatunk tagjai – fejtette ki Lestár, aki arra kéri az idősebb polgárokat, hogy ők is legyenek felelősségteljesek ezekben a napokban, és csak a valós létszükségleteiket jelentsék az önkéntesek, illetve a Vöröskereszt és a helyi közösség csapatának.

VÉRADÁS MENETREND SZERINT

A Vöröskereszt által szervezett véradási akciók a korábban meghirdetett mederben zajlanak. Természetesen ez a folyamat is fokozott higiéniai előírások alapján lesz lebonyolítva a következő időszakban, amit a Szerbiai Vöröskereszt és a Szerbiai Vérátömlesztő Intézet utasítása szerint végeznek majd az egészségügyi dolgozók. Ma Topolyán várjuk a véradókat, holnap Gunaras és Bajsa humánus polgárai adhatnak vért, jövő héten, 24-én pedig Zentagunarasra érkeznek a transzfúziós dolgozók. Jövő csütörtökön, vagyis 26-án a tanítási szünettől függetlenül várjuk a középiskolás véradók jelentkezését, majd április 1-jén Pacsért vesszük célba – ismertette Lestár Tibor.