2024. április 20., szombat

Rövidített nyitva tartás

Egyre kevesebb a járókelő Szabadka utcáin

A szerdán életbe lépett kijárási tilalom óta, amely szerint a 65 évnél idősebbek nem hagyhatják el otthonukat, azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebben tartózkodnak a város utcáin. Csütörtökön délelőtt a gyógyszertárak, bankok, bankautomaták előtt sem voltak már nagy sorok. Legtöbb helyen csak néhány embert láttunk várakozni a bejáratok előtt, lévén, hogy a járványügyi előírásokkal összhangban továbbra is egyszerre csupán két-három személyt engednek be a helyiségekbe. A járókelők közül sokan viselnek egészségügyi védőmaszkot. Hozzá kell tennünk azonban azt is, hogy a kijárási tilalom ellenére még mindig látni itt-ott 65 évnél idősebb személyt, de számuk elenyésző a hét első három napjához képest.

Egyre kevesebb a járókelő az utcákon (Fotó: Gergely Árpád)

Egyre kevesebb a járókelő az utcákon (Fotó: Gergely Árpád)

Az üzletek, kávézók, éttermek, pékségek, fogadóirodák bejáratainál nagy fehér lapok figyelmeztetik a vásárlókat és a vendégeket, hogy a Rendkívüli Helyzetek Városi Törzskarának szerdán meghozott rendeletével összhangban már csak 18 óráig tartanak nyitva. Számos vendéglátóipari és kereskedelmi létesítmény azonban nemcsak a zárórát, hanem a nyitását is módosította. Több hely csak 9, 10 vagy éppen 11 órakor húzza fel a rolót, némely aranyműves mesterek, cipőjavítók, pecsétmetszők helyiségei pedig ki sem nyitnak. Egyes műhelyeken az az értesítés olvasható, hogy éves szabadságukat töltik, más műhelyek pedig arra kérik ügyfeleiket, hogy telefonon keressék meg őket. Több fodrászszalon is csak előzetes egyeztetés után fogadja ügyfeleit. A kávézókban is mindennap egyre kevesebb a vendég, de a kellemes tavaszi melegben még akadnak olyanok, akik helyet foglalnak a teraszokon, kinti asztaloknál.

Sétánk során a városközpontban fokozottabb katonai vagy rendőri jelenlétet nem tapasztaltunk.

Egyes műhelyek már ki sem nyitnak (Fotó: Gergely Árpád)

Egyes műhelyek már ki sem nyitnak (Fotó: Gergely Árpád)

A koronavírusos fertőzések gyanújával kapcsolatban a város polgárai a helyi Közegészségügyi Intézet 064/10-09-276-os telefonszámán 8-tól 22 óráig kaphatnak szakszerű és ellenőrzött információkat, míg a 65 év feletti idősek a 024/636-136-os telefonszámon 8-tól 20 óráig, illetve a covid19@subotica.rs e-mail-címen igényelhetnek segítséget.