2024. április 25., csütörtök

Megelőzéssel a mellrák ellen

A tavasz első napján, azaz pénteken emlékeznek meg országszerte a mellrák elleni küzdelemről. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet sajtóközleménye szerint az a cél, hogy felhívják a figyelmet a betegség megelőzésének fontosságára. Az emlőrák a világ minden táján vezető helyen szerepel a női rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek listáján. A daganatok kialakulásának oka lehet örökletes, és az egészségtelen életmód következményeképp is kialakulhat a 30 év fölötti nők esetében.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 2,1 millió nő szenved melldaganatos megbetegedésben, és több mint 620 ezren vesztik életüket emiatt. A szerbiai adatok szerint évente 4 ezer nőnél alakul ki melldaganat, 1600-an pedig bele is halnak a betegségbe. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet Rákos megbetegedések nyilvántartása szerint 2017-ben 550 nőnél fedeztek fel valamilyen daganatot, 111-en pedig mellrákos megbetegedést. Ugyanebben az évben 263-an vesztették életüket a rákos betegségek miatt, 37-en pedig emlőrákban haltak meg. A tavalyi év folyamán összesen 4177 nőnek küldtek melldaganat-szűrésre vonatkozó felhívást a Szabadkai Egészségházból, a Szabadkai Közkórház pedig 2778 mammográfiás vizsgálatot végzett el. Összesen 33 nőnél merült fel patológiai folyamat, őket további vizsgálatokra utaltak át Kamenicára.

A közlemény szerint a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel és a rendkívüli állapot miatt elhalasztják a péntekre tervezett megemlékezéseket. Emellett a továbbiakig felfüggesztik a szervezett szűrővizsgálatokat.