2024. április 25., csütörtök

Megkezdték az ingyenes fertőtlenítőszer kiosztását

Ada községben a napokban hatezer háztartásba juttatják el az Oxylor nevű szert

Ada község törzskarának rendelkezésére kedden az Adica üdültetési közvállalatban és a Standard kommunális közvállalatban ipari só felhasználásával és egyéb adalékok hozzáadásával megkezdődött az Oxylor elnevezésű egyszázalékos nátrium-hipoklorit fertőtlenítőszer előállítása.

A helyi önkormányzat a napokban mindenkihez eljuttatja a fertőtlenítőszert (Csincsik Zsolt felvétele)

A helyi önkormányzat a napokban mindenkihez eljuttatja a fertőtlenítőszert (Csincsik Zsolt felvétele)

Az Oxylor a kézfertőtlenítés mellett számos felületen használható fertőtlenítésre a háztartásokban, a közintézményekben, a cégekben az emberek egészségének megőrzése és a koronavírus elleni védekezés érdekében. Búcsú Attila, Ada község képviselő-testületének elnöke vezetésével az önkormányzat önkéntesei szerdán az adai strandfürdőben megkezdték az ingyenes fertőtlenítőszer kiosztását a közintézményeknek és a cégeknek.

– Megkezdtük a fertőtlenítőszer szétosztását az elsőbbséget élvező községbeli intézményeknek és szerveknek. Elsőként az iskolák, a községi közigazgatás, a helyi közösségek, a közvállalatok, az egészségház, az idősek otthona, a könyvtár, a szociális központ, a rendőrség és a buszállomás jutottak fertőtlenítőszerhez, vagyis azok a létesítmények, ahol a lakosság nagy számban fordul meg. A nap folyamán megkezdtük a nagyobb községbeli vállalatoknak és vállalkozásoknak is kiosztani a fertőtlenítőszert, ahogyan győztük. A mennyiséggel nincs gond, hiszen nagy mennyiségben tudjuk előállítani a vegyszert. Pontos mennyiséget nem tudnék mondani, hiszen folyamatosan termelik a vegyszert, amelyet hígítunk, de több tízezer litert tudunk biztosítani. A fertőtlenítőszert a Standard kommunális közvállalat és az Adica üdültetési közvállalat gyártja, mivel ők rendelkeznek azzal a berendezéssel, amelyet egyébként normális esetben az ivóvíz és a medencék vizének fertőtlenítésére használnak – magyarázta Búcsú Attila.

– Az adai strandfürdőbe folyamatosan érkeznek az intézmények megbízottai, akik átveszik az igényelt mennyiséget. Ez minden intézménynél különböző, attól függően, hogy hány dolgozója van, és mekkora az épülete. A fertőtlenítőszerből 10 litertől 500 literig mérünk ki. Az Adai Egészségház igényelte a legnagyobb mennyiséget, mégpedig 500 litert. Ez érthető, hiszen az intézményben sok emberről, nagy felületről és számos helyiségről van szó. A következő napokban tervezzük kiosztani a többi cégnek és a lakosoknak a fertőtlenítőszert. A tervek szerint mi fogjuk kiszállítani utcánként és háztartásonként, nem kell a polgároknak ezért eljönniük. Hamarosan kiderül, hogy milyen dinamikával fogjuk szétosztani a vegyszert, mivel ez az első ilyen alkalom, nincs korábbi tapasztalatunk, de egyelőre minden olajozottan működik, besegítenek a magáncégek és az intézmények is. Nagyon remélem, hogy ezzel nem lesz gondunk! Jóllehet körülbelül 6000 háztartáshoz kell eljuttatni a fertőtlenítőszert. Bízom abban, hogy két-három napon belül szét tudjuk hordani. A háztartásokba egy-, két- vagy ötliteres mennyiségben fogjuk kiszállítani a vegyszert. Ez nem nagy mennyiség, és feltételezem, hogy néhány napon belül elfogy, ezért az ellátásnak folyamatosnak kell lennie. Egyelőre a legnagyobb gondunk a tárolóedények hiánya. Kérjük a lakosokat, hogy minél előbb és minél nagyobb mennyiségben vigyék el a kijelölt gyűjtőpontokra az üres, egy és hat liter közötti nagyságú flakonokat! Kérjük, hogy legyenek tiszták a flakonok, és legyen rajtuk kupak! Ne dobáljanak szemetet a pótkocsikra! A gyűjtőpontokon folyamatosan ürítjük a pótkocsikat, egyelőre azonban kevés az üres flakon – közölte Ada község képviselő-testületének elnöke, aki hozzátette, hogy az emberek a fertőtlenítőszer használatakor a mellékelt útmutató szerint járjanak el.

– A flakonok mellé kétnyelvű, részletes útmutatót mellékelünk. Mindenkit arra kérek, hogy minden esetben tartsák be az útmutatót, óvatosan és rendeltetésszerűen használják a fertőtlenítőszert, mint általában a vegyszereket. Az Oxylor minden tárgy fertőtlenítésére alkalmas, a jármű belsejére, a padló felmosására, a bútorok letörlésére és lemosására, viszont vigyázni kell, hogy ételbe, szembe és szájba ne kerüljön, mint általában minden tisztítószer – hangsúlyozta Búcsú Attila.

Sürgősen várják az önkéntesek jelentkezését

Ada község törzskara minél nagyobb számban várja önkéntes munkára azoknak a személyeknek, főként a fiataloknak a jelentkezését, akik szívesen segítenének az ingyenes Oxylor fertőtlenítőszer mielőbbi kiszállításában és szétosztásában a lakosság között. A községi törzskar felkéri azokat a segítőkész lakosokat, akik vállalnák az önkéntes munkát, hogy mielőbb jelentkezzenek telefonon Ada község önkormányzatában a 024/852-106-os telefonszám 332-es mellékén.