2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS – SPANYOL KÖRKÉP

Pórázon a plüsskutya!

Fehér Gabriella zentai asztaliteniszező a spanyolországi helyzetről

A koronavírus-járvány mindenkit nehéz helyzet elé állít. Nemcsak fiatalt és időset, a tanárokat és diákokat, az újságírókat, de még a sportolókat is. A Covid-19 talán még soha nem látott bonyodalmakat okoz a különböző sportágak képviselőinél. A Magyar Szó igyekszik felkutatni azokat a vajdasági és magyarországi sportolókat, akik profiként nem engedhetik meg maguknak, hogy a kormányintézkedések és a kijárási tilalmak ideje alatt felhagyjanak az edzésekkel.

Fehér Gabriella zentai asztaliteniszező több mint tíz éve él Spanyolország északkeleti részén, Katalóniában. Olaszország után jelenleg Spanyolországban a legrosszabb a helyzet a koronavírus-járvány miatt. A tegnap délutáni adatok szerint több mint 12 ezer fertőzöttet regisztráltak, a halottak száma pedig már az ötszázat is meghaladta. A kormányt számos kritika érte, mert kezdetben félvállról vette a vírus terjedését, s mire meghozta a lépéseket, tömeges fertőzések is kialakultak. Fehér elmondása szerint Katalónia valamivel korábban észbe kapott, hiszen a tartományt már a múlt héten lezárták, a sportrendezvényeket pedig betiltották. „Áprilisban tartományi asztalitenisz-bajnokságot rendeztek volna, májusban a spanyolországi ifjúsági nemzetközi verseny szerepelt a versenynaptárban, de mindkettőt elhalasztották. Minden sportág minden klubja betiltotta az edzéseket is” – mondta Fehér, s kiemelte, hogy így természetesen a barcelonai edzőközpontba se léphet senki. Katalónia tartomány intézkedései után Spanyolország végül kedden lezárta szárazföldi határait, és csak a spanyol állampolgárok, továbbá az ott élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek léphetnek be az állam területére. „Csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak tartanak nyitva. Az áruforgalmat tehergépjárművekkel biztosítják, kijelölt útvonalakon. A lakást vagy a házat csak a munka miatt lehet elhagyni, kivételt képez ez alól a házi kedvencek sétáltatása. Persze, mindig akadnak olyanok, akik megpróbálnak visszaélni a helyzettel, és kiskapukat keresnek, így fordulhatott elő az, hogy valaki pórázt kötött egy plüsskutyára” – folytatta a zentai pingpongos, aki arra a kérdésre is válaszolt, hogy mihez kezd ilyenkor egy profi sportoló.

„A karantént természetesen a takarítással kezdtük, de ezzel viszonylag gyorsan végeztünk. Azóta társasjátékokat játszunk, kártyázunk, filmeket és sorozatokat nézünk. Szerencsére az internet lehetővé teszi, hogy otthon, a négy fal között is tornázzon az ember. A YouTube-on rengeteg kiváló edzésprogramot lehet találni, úgyhogy erre ugrálunk a tévé előtt. A has- és hátizomgyakorlat alap” – zárta Fehér.