2024. április 25., csütörtök

Megoldások a távoktatásra

Együttműködéssel minden lehetséges – Horgosi tapasztalatok

A rendkívüli állapot és az iskolák bezárása új kihívás elé állította a pedagógusokat, a szülőket és a diákokat is. Egyik napról a másikra kellett átállniuk a távoktatásra. Időközben megkezdődtek a magyar nyelvű televíziós tanórák is, így a tananyag nemcsak az online kommunikációs eszközökön keresztül jut el a diákokhoz. Akadnak olyan diákok, akiknek otthon nincs internet-hozzáférése, vagy a televízióban nem tudja „befogni” a szükséges csatornát. Ezekre az esetekre is van megoldás. A sajátos nevelési igényű diákokkal való foglalkozásra sokkal több időt kell fordítania a pedagógusoknak, és teljesen más módon kell megoldaniuk a velük való foglalkozást. Utánajártunk, hogy a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolában miként álltak át a távoktatásra.

– A televízióban elkezdődött az órák közvetítése, amelyeket a tanulóink is követnek. Ezenkívül a tanárok és a tanítók Viber- és Messenger-csoportokat használnak a kommunikációra. A Google Drive és a Google Classroom segítségével osztják meg a tananyagokat a diákokkal. Azoknak, akiknek nincs internet-hozzáférésük, kipostáztuk a szükséges tananyagot. Nálunk ilyen módon folyik a távoktatás, mivel nagyon sok inklúziós diákunk van – nyilatkozta lapunknak Szekeres Valentin igazgató.

Avramović Etelka osztálytanító elmondta, hogy egy Facebook-csoportot hozott létre, és ott teszi közzé a diák számára készített feladatokat.

– A tanulók elküldik nekem a megoldott feladatokat. Ezután értékelem és véleményezem ezeket, majd visszaküldöm nekik. Ez volt a leggyorsabb megoldás. Igyekszem érdekes tartalmakkal kibővíteni a tananyagot. Nagyon várjuk, hogy a jövő héten elinduljanak a magyar nyelvű órák az alsósoknak a Pannon Televízió műsorán – osztotta meg velünk a tanítónő.