2024. április 20., szombat

Segítség a távoktatásban

Jövő héttől lehet bekapcsolódni az MTTK informatikai képzéseibe – Mit tanácsol dr. Námesztovszki Zsolt oktatásinformatikai szakember?

A távoktatás sok kihívást tartogat a pedagógusok és a tanulók számára. Szerencsére több weboldal, online platform, feladatkészítő program és videokonferencia-platform áll a rendelkezésükre. Ha a tanárok és tanítók megtalálták a nekik és az osztályközösségnek megfelelő eszközöket, zavartalanul folyhat a munka. A témával kapcsolatos kérdéseinkre dr. Námesztovszki Zsolt, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanára válaszolt.
A tanárok már kaptak javaslatokat a minisztériumtól és a Magyar Nemzeti Tanácstól a távoktatás lebonyolítására. Oktatásinformatikai szakemberként milyen platformokat ajánl a pedagógusoknak?
– Oktatásinformatikai szakemberként nagyon örülök, hogy egyre több digitális és online tartalom jön létre, még ilyen körülmények között is. Az e-Learning hatalmas lehetőségeket hordozott eddig is magába, azonban a hagyományos oktatás szüneteltetése után gyakorlatilag az egyedüli lehetőségként került a fókuszba a tanítás folytatására. Nagyon fontos, hogy úgy gondolkodjunk, hogy továbbra is a pedagógus az egyik kulcsszereplője az oktatási folyamatnak, és az a pedagógus, aki az adott osztályban tanít(ott). Azonban nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a pedagógus nem tananyagfejlesztő és nem is rendszergazda. Tehát ebben a váratlanul kialakult helyzetben a videó-konferenciákat tartom a legjobb megoldásnak, mint ahogyan erről a honlapomon is írtam és részletesen ismertettem öt ilyen lehetőséget (https://bit.ly/2w7rzBL). Az ilyen új oktatási helyzet talán új a pedagógusoknak, de ez van a legközelebb a hagyományos oktatási helyzethez. Ide kell beilleszteni az oktatóvideókat és a különböző feladatokat. Ami a platformokat illeti, ha lenne néhány hónapunk, akkor nagyon jó lenne a Moodle vagy Google Classroom, de olyan pedagógusnak, akinek csak nagyon kevés digitális vagy digitalizált tananyag áll a rendelkezésére, azoknak ez nagy ugrás lenne. Egyébként nagyon jók a népszerű közösségi oldalak is, vagy a kommunikációs felületek, de ezeket az információ továbbítására tudjuk használni, oktatásra már nem. A magyarországi Oktatásfejlesztési intézet is nagyon jó gyűjteményt hozott nyilvánosságra (https://bit.ly/2IWy6ll). Ezek tényleg a most legaktuálisabb és leglátványosabb platformok.
Ön szerint melyek a legjobb feladatkészítő programok, oldalak?

Dr. Námesztovszki Zsolt: Arra biztatnám a pedagógusokat, hogy legyenek kitartóak

Dr. Námesztovszki Zsolt: Arra biztatnám a pedagógusokat, hogy legyenek kitartóak

– Mi a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon is átálltunk a távoktatásra, és már elkezdtem az oktatást videó-konferencia segítségével. A Skype-ot választottam, mivel ez a szoftver legkomolyabb támogatással rendelkezik, mert reális veszély az is, hogy túlterheltek lesznek ezek a felületek, ahogy egyre több munka- és oktatási feladat kerül át online. A Skype nagy előnye, hogy rögzítheti a teljes videót, amely 30 napig visszanézhető, megosztható a tanár képernyője, így PPT-t és más hasznos tartalmakat tud bemutatni. A másik nagyon szimpatikus a https://jitsi.org/jitsi-meet/, amelynél két kattintással tudunk böngészőben indítani videó-konferenciát, és ide tudnak csatlakozni emberek az elküldött link segítségével. Ez a szoftver is működik az okostelefonokon, csak az azonos nevű mobilalkalmazást kell telepíteni. Én tesztelésre és tudásellenőrzésre a https://kahoot.com/ oldalt használom. Ez nagyon jó platform, mert egyszerű a használata, és olyan szintű versenyhelyzetet teremt, amely sokak elvárását felülmúlja. Feleletválasztós kérdésekkel érdemes dolgozni, és a rendszer a beérkezett válaszok helyessége és a reakcióidő alapján formál sorrendet. Okostelefonról is tökéletesen működik, sőt, az utóbbi időben szinte csak erről használom. Az eredmények itt lementhetőek a legvégén. Érdemes még a https://socrative.com/ felülettel próbálkozni. Nagyon fontos, hogy egyikhez sem kell regisztráció, amely általában lassítja az órai munkát, és nem várt problémákat eredményez. Szavazáshoz pedig a https://www.mentimeter.com/ felületet használom, amelynél van még az interaktív szófelhő lehetősége, amely szintén nagyon látványos. Az együttműködésre az órán a Google Drive-elemeket használjuk.
Milyen további tanácsokkal látná el a pedagógusokat?
– Arra biztatnám a pedagógusokat, hogy legyenek kitartóak, biztosan lesznek technikai hibák és problémák, de ne adják fel. Érdemes az ilyen esetekben alternatív megoldásokkal próbálkozni, és jó, ha van egy alternatív kommunikációs felület (Viber, Messenger), amelyen folytatható a kommunikáció, ha például a videó-konferencia megáll. Érdemes az elkészült tartalmakat első lépésben kipróbálni egy másik saját eszközről (telefon vagy másik számítógép), hogy biztosan jól és úgy működik, ahogyan tervezték.
A jövő héttől az MTTK informatikai képzéseit is figyelemmel követhetik a pedagógusok.
– Az MTTK-n nagyon sok informatikai jellegű képzést és továbbképzést hirdettünk meg, online is. Ebben a kialakult helyzetben, úgy gondoljuk, hogy a pedagógusoknak szüksége van a naprakész tudásra, így ingyenes továbbképzést hirdettünk meg videó-konferencia keretében. A jövő héttől 45–60 perces előadásokat tartanánk, amelyeket a következő témákban hirdettünk meg:
– hétfő 20 óra – Online tesztek, szavazások és feladatkészítők (Kahoot, Mentimeter, Socrative)
– kedd 20 óra – Online dokumentumok (Google Drive)
– szerda 20 óra – Ingyenes videókonferencia-platformok és kommunikációs felületek.
Reményeink szerint az ingyenes eszközökhöz történő hozzáférés elsajátítása nagyban megkönnyíti a pedagógusok munkáját. Egy Skype-csoportot hoztunk létre és próbáljuk ott véghezvinni az egészet. Kérem az érdeklődőket, hogy vegyenek fel ismerősnek a Skype-on, namesztovszkizsolt néven találnak meg. Írják meg, hogy az online eszközökről szeretnének tanulni.