2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Házhoz megy az orvos

Az otthoni karanténban lévő személyekkel telefonon tartják majd a kapcsolatot – Vajdaságban Nagykikinda a járvány gócpontja

Szerdán öt koronavírusos személyt kezeltek a Vajdasági Klinikai Központ fertőzőbetegségek osztályán – nyilatkozta tegnap Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár. A betegek közül három személy lélegeztetőgépen van, egyikük állapota kritikus. Mindhárman Nagykikindáról érkeztek. Két betegnél ugyanakkor jelentős jobbulást figyeltek meg. Vajdaságban eddig 12 személy betegedett meg koronavírus-fertőzésben.

Zoran Gojković (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Zoran Gojković (Fotó: vojvodina.gov.rs)

– A járványügyi szolgálat a terepen van, a megbetegedettekkel kapcsolatba lépett személyek el vannak különítve és megfigyelés alatt vannak. Ettől függetlenül óvatosnak kell lennünk, ugyanis minden bizonnyal magasabb szintre lép a járvány és további emberek fertőződnek meg. Vajdaságban Nagykikinda a járvány gócpontja – nyilatkozta a tartományi egészségügyi titkár. Hozzátette, a Pancsovai Általános Kórházban fekvő beteg állapota stabil.

Továbbá kifejtette, az egészségügyi rendszer és az otthoni karanténban lévő személyek kapcsolattartását három szinten fog működni. Az első szint a 44 vajdasági egészségház telefonos központja, amely 24 órán át minden beteg számára elérhető lesz. Második szinten az egészségházakban elkülönített helyszíneket biztosítanak az akut légzőszervi tünetekkel küzdő betegek számára, ezeknek a központoknak saját telefonszámuk lesz, amelyre az otthoni karanténban lévő, ám magukon komolyabb tüneteket észlelő személyek jelentkezhetnek. Az otthoni karanténból érkező személyek ebbe az elkülönített helyiségbe érkeznek majd.
– Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a karanténból érkező személyek ne érintkezzenek a többi beteggel és az egészségházakban megakadályozzuk a várakozó sorokat – mondta Gojković.

A titkár bejelentése szerint a kapcsolattartás harmadik szintjeként az általános orvosok és a választott orvosok meg fogják adni a privát telefonszámaikat az otthoni karanténban lévő személyeknek.
– Valamennyi intézkedés célja, hogy a polgárok ahelyett, hogy az egészségházakba mennének, telefonon kommunikáljanak az orvosokkal. Ha szükséges lesz, az orvosok az otthoni karanténban lévő betegek otthonába mennek majd, illetve a klinikai képtől függően az egészségház erre a célra létrehozott elkülönítőjébe, a kórházba, vagy klinikai központba szállítják majd a beteget – tájékoztatott a titkár.

Az általános kórházak, valamint a Vajdasági Klinikai Központ minden osztálya elérhető lesz telefonon.
– Arra kérem a súlyos krónikus betegeket, maradjanak otthon! A következő napokban külön kezelést fogunk biztosítani nekik, mivel ők a leginkább veszélyeztetett csoportok közé tartoznak. Az egészségügy segíteni fog – hangsúlyozta Gojković.

Felhívta az önkéntesek, a munkanélküli orvosok és nyugdíjas orvosok figyelmét, hogy lépjenek kapcsolatba az egészségházakkal és a kórházakkal, ugyanis a telefonos központokban nagy segítséget jelentenének.

A polgárokat arra kéri, ne terheljék le a telefonvonalakat olyan hívásokkal, amelyek nem vonatkoznak egészségi állapotukra, mivel ezeket a vonalakat kizárólag egészségügyi célokra szánják.
– Remélem, az intézkedések mindegyike pozitív eredményt hoz, de ez csak akkor lehetséges, ha szigorúan betartjuk őket – húzta alá Gojković.

A titkár végezetül kiemelte, hogy a tartományi kormány tegnap 10 tonna fertőtlenítőszert szállított az egészségügyi intézményekbe.