2024. április 20., szombat

A szolidaritás időszaka

A kijárási tilalomban érintett időseket segítő önkéntesek jelentkezését várja a VMSZ

A járványellenes küzdelem és a vele összefüggésben elrendelt rendkívüli állapot egyik intézkedéseként a városokban a 65 évnél, a falusi környezetben – 5 ezer léleknél kevesebbet számláló települések – pedig a 70 évnél idősebbek nem hagyhatják el otthonukat. Számukra teljes kijárási tilalmat rendelt el a köztársasági kormány. Sok az olyan érintett idős, aki nem számíthat hozzátartozójának a segítségére. Az ő támogatásuknak a céljából intézett felhívást a Vajdasági Magyar Szövetség a Vigyázzunk egymásra! elnevezésű program keretében mindazokhoz, akik önkéntesként járulnának hozzá ahhoz, hogy az otthonaikba kényszerülő idősek semmiben se szenvedjenek hiányt. Az önkéntesek ingyen és bérmentve segítik az időseket a napi vásárlás elintézésében vagy a szükséges gyógyszerek beszerzésében.

A VMSZ pillanatnyilag a potenciális önkénteseket toborozza – erősítette meg lapunknak nyilatkozva Pásztor István, a VMSZ elnöke, mondván, hogy figyelembe veszik azt a meglévő rendszert, amely különböző okokból kifolyólag több helyen már kialakulófélben van.

– Arra számítunk, hogy a nem kis számú, 65, illetve 70 évnél idősebb polgár közül sokan jelentkeznek majd, ha tudomást szereznek a lehetőségről, azaz reményeink szerint közülük sokan veszik majd igénybe a lehetőséget. Azt szeretném, ha már első nap elkezdene működni a rendszer, persze nem teljes kapacitással, hiszen nem lenne észszerű elvárni, hogy néhány óra leforgása alatt az egész területen minden elemében talpra álljon a rendszer. A rendszer kidolgozásában részt vevőktől azt kértem, hogy a körültekintés, a komolyság, a pontosság és az odafigyelés vezérelje őket, inkább lassan, de biztosan haladjunk előre. Remélem, hogy jól fog működni a rendszer. Értékelésem szerint a működtetéshez szükséges kapacitás ugyanúgy adott, mint az igény.

Azt is fontosnak tartom elmondani, hogy minderről csak a legalapvetőbb szinten kívánunk nyilatkozni, hiszen nem politikai eszközként éljük meg a rendszer kialakítását és működtetését. Az a célunk, hogy segítsünk azoknak, akiknek erre szükségük van, vagyis akiknek valamilyen okból kifolyólag nincsen a közelükben olyan személy, aki segíthetné őket ebben a helyzetben. Nem a meglévő emberi kapcsolatok kiváltása a célunk, továbbra is azt tartjuk fontosnak, hogy akinek eddig is volt támasza, annak ez a jövőben is megmaradjon – taglalta Pásztor István, mondván, hogy az önkéntesek jelentkezési űrlap kitöltésével jelentkezhetnek, ám a párt helyi illetékeseinek lesz a feladata felmérni, hogy a jelentkező megfelelő személy-e erre a feladatra, hiszen a helyiek ismerik egymást a legjobban.

A VMSZ honlapján ma jelentek meg a helyi kapcsolattartók telefonszámai és az önkéntességben érdekeltek számára kidolgozott jelentkezési űrlap – vmsz.org.rs, a Vajdasági tájékoztató a koronavírusról almenüben –, de itt található meg az összes egyéb kapcsolódó értesülés is. A kapcsolattartókat délelőtt 7 és délután 3 óra között hívhatják az érdeklődők. Összesen 96 település és településen belüli helyi közösség vonatkozásában várják a programban érdekeltek jelentkezését.