2024. április 18., csütörtök

A fertőző készpénz

Módosították az ügyfélfogadási munkaidőt a bankok – A pénzintézetek továbbra is az elektromos fizetési lehetőségeket szorgalmazzák

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében az ország területén működő bankok lerövidítették nyitvatartási idejüket. Az NLB Bank közleménye szerint a pandémia elleni harc újabb intézkedésekre sarkallta a pénzintézetet: az ott dolgozók és az ügyfelek érdekében fokozott egészségvédelmi intézkedéseket vezettek be. Az ügyintézők többségének biztosították az otthonról való munkavégzést, az ügyeletet teljesítők pedig szigorúan ellenőrzött feltételek között végezhetik munkájukat. A sűrűn fertőtlenített ügyfélfogadási helyiségekben is korlátozták az ott tartózkodók számát, akik a jövőben munkanapokon 9-től 14 óráig kereshetik fel a bank fiókintézeteit.

Hasonló intézkedéseket vezetett be az Erste Bank is, amely a rendkívüli állapot ideje alatt munkanapokon 9-től 15 óráig áll az ügyfelek rendelkezésére. A legtöbb bank új munkaideje azonban fiókintézetenként változik, így indulás előtt érdemes tájékozódni a nyitvatartás időpontjáról és feltételeiről.

A pénzintézetek már előzőleg is felhívták az ügyfeleik figyelmét arra, hogy a járvány idején intenzívebben használják az elektromos fizetési lehetőségeket. Az egyik legrészletesebb tájékoztatót az OTP Bank tette hozzáférhetővé ügyfelei számára, amelyben kiemelik a 10 legfontosabb pénzforgalomra vonatkozó tudnivalót a rendkívüli állapot idején. A közleményben kiemelik, hogy Mastercard-dal vagy VISA kártyával éppúgy lehet fizetni az üzletekben, mint internetes vásárlás esetén. A közműszámlák fizetése és a devizaátváltás pedig sokkal kedvezőbben végezhető el az e-banking és az m-banking applikációk által, mint a bankok tolóablakainál. Az elektromos szolgáltatások révén átutalások is végezhetők, amelyek segítségével a világ bármely pontjára, bárkinek lehet pénzt küldeni. A számítógépes és mobiltelefonos szoftverek segítségével állandó jelleggel figyelhetők a különböző számlaegyenlegek, kérelmezhető és kísérhető a megengedett negatív számlaegyenleg, de lehetőséget biztosít a hitelek követésére és igénylésére is. Szinte minden pénzintézet rendelkezik on-line és telefonos ügyfélszolgálattal is, amelyek által szinte bármilyen ügyintézés elvégezhető.

A bankok fokozott fertőtlenítést végeznek a bankautomatákon is, amelyek használatával szintén kerülhető a személyes kontaktus: a készpénz felvétele mellett akár befizetés is végezhető a gépek segítségével.

Aki azonban mindezek mellett mégis kénytelen igénybe venni a fiókintézetek személyes szolgáltatásait, azt az érvényben levő egészségügyi előírások tiszteletben tartására szólítják fel. A fogadóhelyiség nagyságától, illetve a bent tartózkodó ügyintézők számától függ ugyanis, hogy egyidejűleg hány ügyfél tartózkodhat a térségben. A járvány terjedésének megelőzése érdekében a bankok többsége arra kérte ügyfeleit, hogy szükség esetén várakozzanak a szabadban, és legkevesebb két méter távolságot tartsanak egymás között.