2024. április 25., csütörtök

Kevesebb a látogatások száma Szabadkán

A koronavírus miatt egyre több külföldi és hazai csoport mondja le a városnéző túrákat

A média és az illetékesek Szabadka turizmusának fellendüléséről számoltak be az utóbbi években. A koronavírus miatt kialakult helyzet, illetve a határzár miatt azonban számos szabadkai és környékbeli utazást mondanak le az ide látogató turisták. Nemcsak az éjszakázások száma kevesebb, hanem az idegenvezetők szolgáltatásai iránti igény is csökkent, tudtuk meg Tóth Borisztól, a Fenix Travel 024 turisztikai iroda vezetőjétől, idegenvezetőtől.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

– A szabadkai turisztikai szezon még az elején van, a turisztikai városnéző idény március közepén még csak indulóban szokott lenni. A vírus terjedése és a határzárak miatt egyelőre nagy visszaesés van a városnézést és a látogatásokat illetően. Sok visszamondás van márciusra és áprilisra, májusra egyelőre még nem. Nem tudjuk, hogy a tavasz második felében hogyan alakul a helyzet. Biztatónak mutatkozik az, hogy azok a csoportok, amelyek márciusban és áprilisban terveztek jönni és visszamondták, későbbre halasztották programjaikat – nyilatkozta lapunknak Tóth Borisz.

Az idegenvezető elmondása szerint leginkább a magyarországi turisták csoportjai mondták vissza a látogatást, de rajtuk kívül még horvát, szlovák, szlovén, orosz csoportok is lemondták szabadkai útjaikat.

– Észak-Vajdaságot legfőképpen a magyarországi turisták látogatják, és erről a területről érintenek bennünket a legjobban a visszavonások. Kínából és Szerbia más városaiból is érkeztek volna hozzánk csoportok, de ők is visszamondták a túravezetést. A gazdaságban egyre nagyobb szerepet játszik a turizmus, a vírus miatt beállt állapot pedig egyre nagyobb kihatással van minderre. Bízunk abban, hogy eljönnek majd hozzánk a látogatók és lesz munkánk, de ebben a pillanatban nem tudjuk mikor. Reménykedünk, hogy az emberek egészsége, a gazdaság és a magunk megélhetése miatt is hamarosan változik a helyzet – fejezte ki reményét az idegenvezető.