2024. április 24., szerda

Magyarkanizsán egyelőre nem tudnak fertőzöttről

Óvatosságra és körültekintésre intik a lakosságot az egészségház dolgozói

A Magyarkanizsai Egészségházban fertőtlenítőszerrel és védőmaszkkal várják a hozzájuk betérőket, és – mint ahogy azt az intézmény igazgatónője, Gyólay Karolina elmondta – hamarosan a laboratóriumukban is készítenek fertőtlenítőt, hogy biztos ne legyen hiány belőle.

Az egészségházba belépve kötelező a fertőtlenítés (Jenei Klementina felvétele)

Az egészségházba belépve kötelező a fertőtlenítés (Jenei Klementina felvétele)

Az intézmény vezetője sajtótájékoztatóján kiemelte azt is, hogy rendkívül fontos az egymásra való odafigyelés, a felelősségteljes viselkedés mind a fiatalok, mind az idősek részéről, akiknek ebben az időszakban a legtanácsosabb otthon maradniuk. Éppen ezért telefonon jelentkezhetnek mindazok, akik attól tartanak, hogy megfertőződtek, ugyanakkor ezentúl a gyógyszerek kiíratása is telefonon történik, azért, hogy az időseknek ne kelljen otthonról kimozdulniuk, ezzel is a minimálisra korlátozva az esetleges megfertőződés veszélyét.

– Az egészségügyben dolgozóknak biztosítunk maszkokat, szemüvegeket, kesztyűket, egyszer használatos védőruházatot, a pácienseknek pedig izolációs szobát. Az egészségház laboratóriuma kéz- és felületfertőtlenítőket állít elő, fokozott fertőtlenítést biztosítva az épületekben, valamint kézfertőtlenítésre is használjuk ezt. Egy idő után ingyen osztani szeretnénk a lakosság körében is, amikor elérjük a kellő mennyiséget. Minden páciens köteles a kihelyezett fertőtlenítőket használni, illetve ha légúti panaszai vannak, a maszk felvétele is kötelező. Kérjük a krónikus betegeket, hogy receptírás miatt ne jöjjenek be az egészségházba, telefonon keressék fel választott orvosukat, aki elektronikus úton kiírja a szükséges vényeket! A felső és alsó légúti megbetegedés jeleinek észrevételekor is először telefonáljanak a választott orvosuknak vagy a mentőszolgálat ügyeletére, és kövessék az orvos utasításait. A megfelelő óvintézkedésekkel elkerülhető a fertőzés, amely még nem érte el a községünket! – hangsúlyozta Gyólay Karolina.

A mentőszolgálat doktornője, dr. Pajor Margit is tájékoztatta a lakosokat arról, hogy mire érdemes odafigyelniük, és milyen óvintézkedéseket szükséges betartaniuk.

– A koronavírusról eddig is tudtunk, ilyen felállásban azonban eddig még nem találkoztunk vele, a szervezetünk nem tud antitesteket termelni, mint ismeretes, nincs még ellene vakcina. Ez a betegség egy felső légúti betegség, amely enyhe tünetekkel is lezajlódhat, viszont ha nem vigyázunk magunkra, és szervezetünk gyenge immunitással rendelkezik, akkor súlyos alsó légúti megbetegedés is létrejöhet, amelynek során tüdőgyulladás alakulhat ki, majd szepszis, veseelégtelenség, amely a végén akár halálos kimenetelű is lehet. Száraz köhögéssel, enyhe lázzal és torokfájással kezdődik a betegség. Ezt követően, ha 5-6 napon át nem javul az állapota, kialakulhat a nehézlégzés, légszomj, tüdőgyulladás, magas láz, amikor a beteg már rosszul érzi magát. A fertőzés emberről emberre terjed mikrocseppekkel, köhögéssel, nyállal, tüsszentéssel, ezek a kis cseppecskék, amelyek tartalmazzák a vírust, letelepednek a kezünkön, ruházatunkon, a körülöttünk lévő tárgyakon, amelyekről aztán érintéssel továbbterjednek, ezért fontos, hogy fertőtlenítsünk folyamatosan. Ugyanakkor az izoláció is elengedhetetlen annak, aki megfertőződik. A táplálkozás a betegség ideje alatt legyen nagyon vitamindús, és az is fontos, hogy a szénhidrátokat és a fehérjéket is bevigyük, emellett a meleg folyadék is nagymértékben ajánlott, folyamatosan kortyolgatva. A pihenés is ajánlott, a napi nyolc óra alvás is mindenképp betartandó azoknak, akik netalán megfertőződnének. A megelőzésre nagyon oda kell figyelni! Fontos a maximális higiénia, a kézmosás, az utcai ruha levetése, tárgyainkat is fertőtlenítsük, ha tüsszögünk, köhögünk, csakis zsebkendőbe, amelyet azonnal dobjunk el! Hacsak tehetjük, maradjunk otthon! Kérjük a lakosságot, hogy legyenek óvatosak, figyeljenek a környezetükre, és tartsák be az előírásokat! – figyelmeztetett a doktornő.

Magyarkanizsa községben nem jelentkezett még vírussal megfertőződött beteg, ahhoz, hogy ez így is maradjon, minden lehetséges kommunikációs csatornán hangsúlyozzák, hogy tartsuk be az előírásokat, és hacsak tehetjük, maradjunk otthon!