2024. április 25., csütörtök

Elmarad a falunapi program

Vásárlási rohammal indult a hét Kishegyes községben – Megkezdődött a távoktatás az általános iskolákban

Ha a koronavírus-járvány hivatalosan még nem is érte el Kishegyes községet, a vele járó pánik azonban igen. Ez leginkább a nagymértékű felvásárlásban mutatkozik meg, ami elsősorban az élelmiszerboltokat, pékségeket és gyógyszertárakat érinti. Noha ezek közül egyik sem fog bezárni a rendkívüli helyzet miatt, az emberek nagy része mégis a készletek felhalmozása mellett döntött.

Az élelmiszerboltok továbbra is nyitva lesznek a község területén (Lakatos János felvétele)

Az élelmiszerboltok továbbra is nyitva lesznek a község területén (Lakatos János felvétele)

A községben lévő nagyobb élelmiszerboltokban emiatt hiány alakult ki több árucikkből is. A legtöbb bolt polcairól elfogyott a liszt, de pár helyen még lehet kapni. Erőteljesen megcsappant a kínálat cukorból, étolajból, olcsóbb palackos vizekből és rizsből. Néhány üzletben a toalettpapír is elfogyott. Az eladóktól megtudtuk, hogy a pánik indokolatlan, mivel az áruellátás folyamatos, viszont a vásárlói roham miatt most pár nap szükséges, hogy pótolni tudják a hiányzó árucikkeket. A pékségeket is nagy roham érte hétfőn, így a szokásostól eltérően délután már nem lehetett kenyeret kapni. A pékségek többsége kedden már nagyobb mennyiségű kenyeret sütött, de délutánra ennek nagy részét is felvásárolták. A község gyógyszertárai előtt sorok alakultak ki, mivel egyszerre nem tartózkodhat több ember a helyiségben. A járvány miatt hiánycikké váló fertőtlenítőszerek és maszkok egyáltalán nem kaphatók, és nagy mértékben megnőtt a kereslet a különböző vitaminok iránt. A rendszeres gyógyszerfogyasztók igyekeznek minél többet bebiztosítani szokásos gyógyszereikből is. Hétfőn a község mészárszékeiben is megnőtt a vásárlói igény a hústermékek iránt, de kedden már valamennyire csökkent. A hentesektől megtudtuk, hogy nem kell húshiányra számítani, folyamatos az áruellátás.

Kishegyesen kedden van a piac, s ezt a rendkívüli helyzet ellenére is megtartották. Igaz, az árusoknak mindössze a fele kínálta portékáját, és vásárlóból is kevesebb volt. A piacon és a boltokban is sok idős személy fordul meg, így elmondható, hogy a rájuk vonatkozó korlátozást kevesen tartják be.

A Dr. Márton Sándor Egészségházban a járvány miatt a krónikus betegek telefonon is kiírathatják szokásos gyógyszereiket. A kishegyesi egészségház száma 4730-236, a bácsfeketehegyi rendelőé 4738-044, a szeghegyié pedig 4735-018.

A rendkívüli helyzet miatt a kishegyesi helyi közösség lemondott minden rendezvényt. Ez azt is jelenti, hogy a falunapi programokat, amik most hétvégén lettek volna aktuálisak, egy későbbi időpontban fogják megtartani. A helyi közösség szakszolgálatai viszont működnek, míg más utasítást nem kapnak. A kishegyesi önkormányzat szakszolgálatai is működnek és fogadják az ügyfeleket. Viszont a tolóablakoknál dolgozók kézfertőtlenítőt kaptak, és adagolókat helyeztek el az épület bejáratainál is. Az önkormányzat részéről további korlátozó intézkedések várhatók, de erről csak a rendkívüli helyzetek törzskarának mai ülésén fog döntés születni.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kishegyesi irodája a rendkívüli helyzet miatt felfüggesztette munkáját az ügyfelekkel. A felhasználók csak telefonon tudják elérni a szolgálat munkatársait. A kishegyesi és a bácsfeketehegyi könyvtár továbbra is fogadja az olvasni vágyókat, azonban megváltozott nyitvatartási idővel: minden munkanapon 14 és 18 óra között vannak nyitva.

A község mindhárom általános iskolájában és óvodájában hatályba lépett a tanítási szünet. Az iskolák a távoktatási rendszer bevezetésén dolgoznak, tudtuk meg az illetékesektől. Az iskolák heti szintű tantervet készítenek, amely magában foglalja, hogy a tanárok milyen témákkal foglalkoznak, és milyen módszerrel. Az osztályok virtuális osztálytermeket hoztak létre az interneten, és a diákok ott tudnak kommunikálni a tanárokkal. Ezen keresztül kapják meg a tananyagot, és ezen keresztül ellenőrzik őket. Az iskolák azon is dolgoznak, hogy megoldják azoknak a diákoknak a távoktatását, akiknek nincs internet-hozzáférésük.