2024. március 28., csütörtök

Futás van, ünnep nincs

Törölték a tokiói olimpia lángfutóváltójához kapcsolódó ünnepségeket a nyári ötkarikás játékok szervezői. A tegnapi közlés szerint a japán hatóságok felülvizsgálták a járvány terjedése miatti helyzetet, így a lángfutás útvonala ugyan nem változik, és nézők is jelen lehetnek az utcákon a jelkép elhaladásakor, a szakaszok elejére és végére tervezett ünnepségek azonban elmaradnak.

A fáklya pénteken érkezik meg Japánba, ahol a tíz éve szökőár sújtotta fukusimai prefektúrából indul útjára jövő csütörtökön. A láng az olimpia július 24-ei rajtjáig 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert tesz meg.

Ide tartozó hír, hogy a japánok 70 százaléka a koronavírus miatt már nem hisz abban, hogy Tokió otthont adhat a nyári olimpiának. Egy felmérés szerint a megkérdezetteknek csak 24,5 százaléka bízik abban, hogy a tervek szerint sor kerül az ötkarikás játékokra. A mintegy 11 ezer sportolót megmozgató olimpia július 24-étől augusztus 9-éig tartana, a paralimpiát két héttel később rendeznék meg.

ÚSZÁS

Elmarad a magyar olimpiai selejtezős országos bajnokság

Sós Csaba fejében nagyjából már összeállt a magyar olimpiai keret (Fotó: MTI)

Sós Csaba fejében nagyjából már összeállt a magyar olimpiai keret (Fotó: MTI)

Határozatlan időre elhalasztják az úszók jövő hétre tervezett olimpiai kvalifikációs országos bajnokságát. A Magyar Úszószövetség közleményben jelezte, hogy az ötkarikás csapathirdetés időpontja változatlan, azaz Sós Csaba szövetségi kapitány jövő szombaton véglegesíti azok névsorát, akik az egyes számokban az olimpia rajtjáig védettséget élveznek (az egyes számokban a magyar rangsorban első és – ha van – második helyezett, A szintet teljesített úszó garantált tokiói indulónak számít innentől). Ugyanakkor Wladár Sándor elnök jelezte: sokkal fontosabb, hogy a válogatottak megfelelő edzéslehetőséghez jussanak.

„Végigvettünk minden eshetőséget, még egy esetleges szűkített létszámmal rendezett olimpiai válogató lehetőségét is, hiszen pontosan tudjuk, milyen óriási munkát végeztek az úszóink az edzőtáborokban, elvégre egy igazi szent cél lebeg a szemük előtt, és mi ezt a lehető legteljesebb mértékben tiszteletben akartuk tartani” – mondta a döntésről Wladár. Hozzátette, jelen helyzetben azonban épp az úszók miatt nem vállalhatnak semmiféle kockázatot, hiszen ha az olimpiai kvalifikáció ürügyén kerül be a koronavírus a versenyre, akkor egy esetleges többhetes karantén az egész válogatott komplett olimpiai felkészülését tette volna tönkre, alighanem véglegesen.

„A MÚSZ-ban azon dolgozunk, hogy négy-öt helyen mostantól központi edzőtáborban készüljenek a legjobbak, azzal a rendkívül szigorú megkötéssel, hogy az uszodán és a szálláshelyükön kívül sehová nem mehetnek, aminek megsértése fegyelmi vétségnek minősül” – magyarázta az elnök, hozzátéve, hogy még a vírus által leginkább sújtott Olaszországban is lehetőséget biztosítanak a válogatottak számára, hogy naponta kétszer edzhessenek.

Halasztások, törlések

A járvány miatt továbbra is világszerte halasztják vagy törlik a különféle sporteseményeket, illetve speciális intézkedéseket hoznak. Az Európai Röplabdaszövetség (CEV) további értesítésig minden versenysorozatát elhalasztotta. Ez az európai kupasorozatok (Bajnokok Ligája, CEV-kupa, Challenge-kupa) mellett a strandröplabda-versenyeket, az utánpótlás-Európa-bajnoki selejtezőket, illetve az Európa-ligát is érinti.

Törölték az idei Man-szigeti motorversenyt, amelyet május 30. és június 13. között rendeztek volna meg. Az Anglia északnyugati partjainál lévő szigeten először 1907-ben rendeztek motorversenyt, amelyet a sportág leghíresebb, egyben legveszélyesebb viadalának tartanak.

Az autós gyorsasági NASCAR-sorozat hét futamát halasztották el az Egyesült Államokban életbe léptetett új korlátozásokat követően. A szervezők kiemelték: reményeik szerint így is sikerül majd megrendezniük a szezon mind a 36 futamát. Hozzátették: bíznak abban, hogy május 3-án Martinsville-ben folytatódhat a sorozat, amely február közepén kezdődött, és négy versenyt sikerült megrendezni.

A finn Jokerit és a kazah Barisz visszalépése miatt az orosz bázisú jégkorongbajnokság (KHL) vezetőtestülete egyhetes szünetet rendelt el a rájátszásban, amelyben jelenleg hat, kizárólag orosz csapat maradt versenyben: az SZKA Szentpétervár, a Szibir, az AK Barsz Kazany, a Szalavat Ufa, a CSZKA Moszkva és a Dinamo Moszkva.

A Valencia labdarúgócsapata vasárnap még azt jelentette be, hogy öt játékosának pozitív lett a koronavírustesztje. Az együttes hétfőn a honlapján már azt közölte, hogy keretének és stábjának körülbelül egyharmada produkált pozitív tesztet. Kiemelték: minden érintett tünetmentes, és az otthonában van.

A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) az ötkarikás játékok kvalifikációs határidejének előrehozását kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB). Az eredeti tervek szerint a BMX szabadstílusú parkversenyszámában május 11-én, hegyikerékpárban május 27-én, a BMX tömegrajtos versenyében június 1-jén, míg parakerékpárban június 7-én zárult volna a tokiói kvalifikációs időszak. Az esélyegyenlőség jegyében azonban az UCI azt kérte a NOB-tól és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságtól, hogy a március 3-ai rangsorokat vegye alapul a kvótaosztásnál, addig ugyanis egyik nemzet kerékpárosait sem gátolta a járvány abban, hogy elutazzanak a versenyekre.