2024. április 25., csütörtök

Jekatyerinburgban versenyeznek!

A koronavírus-járvány jelentette veszély ellenére, a szükségesnek ítélt biztonsági intézkedések mellett megrendezik a férfi sakkvilágbajnok-jelöltek versenyét Jekatyerinburgban – jelentette be a helyszínen hétfőn újságírók előtt Arkagyij Dvorkovics, a nemzetközi sportági szövetség (FIDE) orosz elnöke.

A hétfői megnyitó után tegnap rajtolt a nyolc résztvevős oroszországi torna, amely április 4-éig tart, és a sorrend kétfordulós körmérkőzéses rendszerben dől el. A győztes szerez jogot rá, hogy a világbajnoki döntőben megmérkőzzön a címvédő norvég Magnus Carlsennel, decemberben Dubajban. A TASZSZ-nak nyilatkozva a korábbi világbajnok Anatolij Karpov kijelentette, hogy a résztvevőknek – akik egyébként ugyanabban a szállodában laknak, ahol a verseny is zajlik – optimális feltételeket biztosítottak.

Az 500 ezer euró összdíjazású verseny favoritja a két évvel ezelőtti világbajnoki döntős, a világranglistán második, 27 esztendős amerikai Fabiano Caruana. Az olasz származású nagymester remek formában van, idén a hagyományos szupertornát Wijk aan Zeeben két pont előnnyel nyerte meg Carlsen előtt. Rajta kívül a kínai Ting Li-zsent emlegetik esélyesként a szakírók. A szintén 27 éves kínai sakkozó harmadik a világranglistán, és már március 2-án elutazott Oroszországba, nehogy a koronavírus kínai terjedése megakadályozza szereplését.

Az indulók: Alekszandr Griscsuk, Jan Nyepomnyascsij, Kirill Alekszejenko (mindhárom orosz), Fabiano Caruana (amerikai), Anish Giri (holland), Maxime Vachier-Lagrave (francia), Vang Hao és Ting Li-zsen (mindkettő kínai).