2024. március 29., péntek

Sikeres digitális oktatást!

A szülők is segíthetik a gyerekeket az otthoni tanulásban

A járványügyi helyzetben szükségessé vált különböző intézkedések bevezetése, ezek között szerepel az is, hogy a gyerekek e hét hétfőjétől digitális távoktatáson keresztül haladnak az iskolai tananyaggal. Minthogy erre a változásra nem volt idejük fölkészülni az iskoláknak, az új helyzet kihívás elé állítja a pedagógusokat és a szülőket is. Gruik Zsófia általános iskolai pedagógust, egyben három kisiskolás gyerek édesanyját a jelen helyzet okozta nehézségekről kérdeztük.

Milyen kihívásokkal találkozhatnak a szülők a digitális oktatás során?

– A legnagyobb nehézséggel talán azok a szülők szembesülnek, akiknek kisiskolás gyerekeik felügyelete megnyugtató módon nem megoldott. Hiszen a távoktatáshoz nemcsak a megfelelő digitális eszközöket kell biztosítani, hanem ezek hatékony használatát is. A legtöbb diák számára természetes közeg az okostelefonok és a szociális média világa, és nem lepődnek meg, hogy a tanító néni a saját otthonából magyaráz. A felsősökkel és a középiskolásokkal annyiban más a helyzet, az ő önállóságukra bátran számíthatunk, sokszor maguk javasolnak megoldást a felmerülő problémákra. Otthonosabban mozognak nálunk a digitális technológiák világában. A jelenlegi helyzetnek azonban csak egy része a megfelelő eszközök biztosítása. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, miért is van szükség mindezekre az intézkedésekre. A járványhelyzetről szóló hírek a legkisebbek fülébe is eljutnak, és aggodalmat okozhatnak, félelmet kelthetnek bennük. A későbbiekben talán érintettek lesznek, vagy ők, vagy a családtagjaik, barátaik. Amellett, hogy biztosítjuk iskolás gyerekeink számára a tanulás lehetőségét, helyezzünk arra is hangsúlyt, hogy életkori sajátosságaiknak megfelelő válaszokat kaphassanak az őket érdeklő kérdésekre a rendkívüli állapot bevezetésével, a járványveszéllyel vagy a tanulmányaikkal kapcsolatban. Igyekezzünk a gyerekek számára megnyugtató információkkal szolgálni, törekedjünk arra, hogy az esetleges félelmeik csökkenjenek. Ne traktáljuk őket pletykákkal, álhírekkel, a saját dühünkkel, aggodalmunkkal. Helyette meséljünk, társasozzunk, főzzünk együtt, vagy beszélgessünk valami másról, természetesen miután röviden válaszoltunk az őket aggasztó kérdésekre.

Hogyan segíthetik a szülők a gyerekeket a tanulásban?

– Először is a gördülékeny információáramlást próbáljuk meg biztosítani a tanuló és a tanító között. Kisebb gyerekek esetében meg kell mondanunk, hogy a tanító néni kérte, a tankönyvben gyakoroljuk a szorzást. Nagyobb gyerekek esetében elég, ha odafigyelünk, halad-e a feladatokkal, érti-e, mit várnak el tőle. Természetesen egyéni különbségek előfordulhatnak, ahogy egyéni élethelyzetek is. Legyünk türelemmel a tanító és a gyerek felé is, hiszen mindenkinek eltart egy ideig, mire alkalmazkodik az új kihívásokhoz. Az első időszakban nagy esélye van annak, hogy úgy érezzük, ránk borul a teljes rendszer, de lassan majd minden a helyére kerül.

Hogyan állítsuk össze a napirendet?

– Nagy segítséget jelent nekünk, szülőknek és a gyerek számára is az, hogy kidolgozunk egy napirendet, amelyhez tartjuk magukat a következő időszakban. Ebbe a gyerek órarendjét integráljuk bele elsőként, majd az egyéb kötelezettségeknek megfelelően töltsük ki a maradék időszakot. A reggeli ébredés és az esti lefekvés a gyerek életkorának megfelelő időpontban, mindennap nagyjából ugyanakkor történjen. Az elegendő pihenés most is nagyon fontos, erre mindenképp figyeljünk oda. Habár lakásban élő családok esetében rendkívül nehezen oldható meg, mégis fontos a testmozgás, egy kis torna. A tanulás mellett lehetőségeink szerint igyekezzünk elősegíteni, hogy a gyerekek kedvenc tevékenységei legalább hasonló formában megmaradhassanak, vagy keressünk mást, ami feltölti őket. Próbáljunk meg az előttünk álló, emberpróbáló időszakban a gyerekek számára nyugodt, derűs légkört teremteni, amennyire ez lehetséges.