2024. március 28., csütörtök

Százezer utazást érvénytelenítenek

Az Idegenforgalmi Ügynökségek Nemzeti Szövetségének (YUTA) döntése értelmében a Szerbia területén működő turisztikai irodák május 15-éig nem szervezhetnek külföldi utazást.

Az országban érvényben levő rendkívüli állapot éppúgy megköveteli ezt az intézkedést, mint az európai határzárak és a pandémia megfékezése érdekében bevezetett mozgáskorlátozások – mondta Aleksandar Seničić, a YUTA igazgatója az N1 televíziónak tett nyilatkozatában.
– Országszerte több mint 100 ezer utazást kell érvényteleníteni. Elsődlegesen azokat érintette a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozás, akik Olaszország északi területeit szerették volna meglátogatni, de jelenleg számos európai nagyvárosba tervezett kirándulást és utazást vagyunk kénytelenek lemondani. A világ más városaiba szervezett utakat is érvénytelenítjük: olyan távoli úti célokról is szó van, mint Marokkó.

Seničić kiemelte, hogy a szövetség ajánlására az idegenforgalmi ügynökségek elsősorban az utazások egy későbbi időpontra való halasztását, vagy ugyanazon értékű, más célpontú utazások választását javasolják ügyfeleiknek. A turisztikai irodák ugyanis nem kötelezhetőek arra, hogy az általuk is előre kifizetett úti díjakat és szállásfoglalásokat utólagosan megtérítsék az utazóknak – hangsúlyozta a szövetség igazgatója, aki szerint azonban akadnak szép számmal olyan ügynökségek is, amelyek utazástól függően ezt a lehetőséget is felajánlják ügyfeleiknek.

Mindazok tehát, akik május 15-éig ügynökségek által foglaltak le utazást, szabadon forduljanak az illetékes turisztikai irodához, ahol részletes információt kaphatnak a felkínált lehetőségekről – tette hozzá az igazgató. A YUTA ajánlására az ügynökségek főként telefonon és elektronikus posta által érhetőek el, a rendkívüli állapot ugyanis megkövetelte az irodákban dolgozók számának minimalizálását. A személyes kapcsolatot mellőző kommunikációs csatornák azonban élnek, és az ott dolgozók minden ügyfelet értesítenek a lehetőségekről.