2021. szeptember 24., péntek

Ne mondják le, halasszák el!

A polgárok viszonyulása jelenti az utolsó szalmaszálat az utazási irodák számára

Utazás (Illusztráció/Pexels)
Utazás (Illusztráció/Pexels)

A Szerbiai Turistairodák Egyesülete (UTAS) is csatlakozott az idegenforgalomban dolgozóknak ahhoz a nemzetközi akciójához, mellyel arra szólítják fel a polgárokat: ne mondják le tervezett utazásaikat, csupán halasszák azokat el későbbi időpontra, esélyt adva ezzel a turizmus felépülésének a koronavírussal kapcsolatos helyzet csillapodását követően. Az UTAS arra kérte a szerbiai polgárokat, hogy ne álljanak teljesen el az utazásoktól, válasszanak egy másik időpontot, a rendkívüli állapot beszüntetését követően. Fontosnak nevezték megtartani a turizmusból élők munkahelyeit, ehhez kellene hozzájárulnia mindenkinek, apelláltak. Az idegenforgalomban dolgozók mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ne vesszen el azoknak a pénze, akik már foglalást jegyeztek a rendkívüli állapot beállta előtt valahol, lehetővé fogják tenni annak újraidőzítését későbbi dátumra, állítja a szervezet. Nincsenek az eddigiekben látottak alapján negatív tapasztalataik, a hotelek, szállásadók többsége elfogadja minden magyarázat kérése nélkül a foglalásnak az átütemezését. A befizetett összegek így teljesen „érvényesek” maradnak, tették közzé, s az ügyfél hozzájárul ahhoz is, hogy ne álljon be teljes válság a turizmusban a következő hónapokban.

Az UTAS képviselői egyébként abban reménykednek, hogy a nyaralási szezon zökkenőmentes lehet, nem kell majd lemondaniuk az utazásaikat azoknak, akik már foglaltak. „Arra kérünk minden utast, hogy ebben a nehéz helyzetben ne nehezítsék meg számunkra a helyzetet még jobban költség-visszatérítés követelésével, mivel az számos iroda csődjével és munkahelyek felszámolásával jár majd”, írta az UTAS közleményében. A helyzetüket az is nehezíti, hogy amennyiben a rendkívüli állapot következtében mennek tönkre az utazási irodák, a biztosítótársaságoknak nem kötelességük visszafizetni azt a letétet sem, amelyet az irodáknak az utazásszervezés garanciájaként kellett befizetniük korábban.

Az utazóknak felkínálják majd az vakációról kötött szerződés megegyezéses alapon történő felbontását, mellyel garantálják számukra azonos értékű utazásnak a megszervezését az eredeti időponttól számított egy éven belül. Amennyiben az elsődleges utazás szervezése körül indokolt költségei voltak az adott irodának, az ügyfél iránt e költséggel megegyező értékben kevesebb összeget kell majd elszámolnia a későbbi utazás organizálásánál. Mindez érvényes minden tervezett utazásra, így a nyári szabadságok idejére foglaltakra is, amennyiben az ügyfél ragaszkodik annak felmondásához.

A nemzetközi akciót már a YUTA, az ANTAS és az URA idegenforgalmi szervezetek is támogatásukról biztosították.