2024. április 19., péntek

A szolidaritás időszaka

Az otthonmaradásra kényszerülő időseket segítő önkéntesek jelentkezését várja a VMSZ

A Covid-19 ellenes küzdelem és az azzal összefüggésben elrendelt rendkívüli állapot egyik intézkedésének mentén városi környezetben a 65 évnél idősebbek, míg falusi környezetben – 5 ezer léleknél kevesebbet számláló települések – a 70 évnél idősebbek nem hagyhatják el az otthonukat, vonatkozásukban teljes kijárási tilalmat rendelt el a köztársasági kormány. Sok az olyan érintett idős, aki nem számíthat hozzátartozójának a segítségére. Az ő támogatásuknak a céljával intéz, illetve intézett felhívást a Vajdasági Magyar Szövetség azokhoz a személyekhez, akik önkéntesként járulnának hozzá ahhoz, hogy az otthonaikba kényszerülő idősek semmiben ne szenvedjenek hiányt.

A VMSZ pillanatnyilag a potenciális önkénteseket toborozza, erősítette meg lapunknak nyilatkozva Pásztor István, a VMSZ elnöke, mondván, hogy figyelembe veszik azt a meglévő rendszert, amelyik különböző okokból kifolyólag több helyen kialakulófélben van.

– Arra számítunk, hogy a nem kis számú, 65, illetve 70 évnél idősebb polgár közül sokan jelentkeznek majd, ha tudomást szereznek a lehetőségről, azaz reményeink szerint közülük sokan veszik majd igénybe a lehetőséget. Azt szeretném, ha már a holnapi nap folyamán elkezdene működni a rendszer, persze nem teljes kapacitással, hiszen nem lenne észszerű elvárni, hogy néhány óra leforgása alatt az egész területen minden elemében talpra álljon a rendszer. A rendszer kidolgozásában résztvevőktől azt kértem, hogy a körültekintés, a komolyság, a pontosság és az odafigyelés vezérelje őket, inkább lassan, de biztosan haladjunk előre. Remélem, hogy jól fog működni a rendszer. Értékelésem szerint a működtetéshez szükséges kapacitás ugyanúgy adott, mint az igény. Azt is fontosnak tartom elmondani, hogy minderről csak a legalapvetőbb szinten kívánunk nyilatkozni, hiszen nem politikai eszközként éljük meg a rendszer kialakítását és működtetését. Az a célunk, hogy segítsünk azoknak, akiknek erre szükségük van, vagyis akiknek valamilyen okból kifolyólag nincsen a közelükben olyan személy, aki segíthetné őket ebben a helyzetben. Nem a meglévő emberi kapcsolatok kiváltása a célunk, továbbra is azt tartjuk fontosnak, hogy akinek eddig is volt támasza, annak ez a jövőben is megmaradjon – taglalta Pásztor István.

Azzal kapcsolatban, hogy hol jelentkezhetnek az önkéntességben érdekeltek, valamint a támogatásra szoruló idősek, megtudtuk, hogy az alapvető értesülések – egyebek mellett a telefonszámok – a VMSZ honlapján jelennek majd meg, településenként, illetve községenként. Az önkéntesek a megjelentendő jelentkezési űrlap kitöltésével jelentkezhetnek, ám a párt helyi illetékeseinek a feladata lesz felmérni, hogy a jelentkező megfelelő személy-e erre a feladatra, hiszen a helyiek ismerik egymást, emelte ki Pásztor István. 

A rendszerrel kapcsolatos információk és a jelentkezési űrlap várhatóan holnap, csütörtök délelőtt jelennek meg a VMSZ honlapján.