2024. április 16., kedd

Amikor álom marad az utazás...

Hogyan térítik meg az idegenforgalmi ügynökségek a lemondott utazásokat?

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében meghozott intézkedések már az év elejétől folyamatosan sújtják az idegenforgalmi ágazatot. Egyes felmérések szerint a Kínából és más érintett országokból a foglalásoknak csaknem a 80 százalékát lemondták országunkban. Az újvidéki székhelyű Kompas travel ügynökségben is hasonló a helyzet: már február végétől folyamatosan csökken mind az országunkba, mind az innen külföldre utazók száma – mondta Branislav Abjanović, az iroda ügyvezetője.

– A hétvégi, 3-4 napos turistautak mellett nagyszámú kongresszust, tárgyalást és találkozót is elhalasztottunk. Az ügynökségeket mégis leginkább a lemondott osztálykirándulások érintették, amelyeknek a megvalósításáról szeptemberig szó sem fog esni. Jelenleg, érthető okokból, semmiféle információnk nincs arról, hogy az oktatási intézmények által lefoglalt utazások hogyan és milyen feltételekkel fognak megvalósulni.

A hatályban levő rendkívüli állapot miatt ugyanis az Idegenforgalmi Ügynökségek Nemzeti Szövetsége (YUTA) kedden döntést hozott arról, hogy az országban működő turisztikai irodák kötelesek május 15-éig lemondani minden külföldi utazást. Mint arról korábban is beszámoltunk, a határozat értelmében több mint 100 ezer utazást mondanak le a napokban Szerbia területén.

– A YUTA ajánlásának értelmében elsősorban az együttműködési szerződés módosítását alkalmazzuk, amelynek értelmében az ügyefelek az álatluk befizetett utazás értékében tetszőlegesen választhatnak a következő egy év kínálatából. Mindazon utakat tehát, amelyeket márciustól a nyár elejéig lemondunk, megtérítjük az utazóknak oly módon, hogy helyettük egy későbbi időpontban utazhatnak el akár a korábban kiválasztott desztinációra, akár egy új úti célra is – részletezte Abjanović.

Egy másik idegenforgalmi ügynökség, a Fantast tourist az elsők között, még az országos szövetség döntése előtt határozott arról, hogy ügyfeleire való tekintettel szabályozza a lemondott utazások elhalasztásának módját. A weboldalán közzétett határozat értelmében minden európai utazás esetében lehetőséget biztosított ügyfeleinek, hogy későbbi időpontra halasszák a tervezett utat, vagy pedig ugyanazon értékben válasszanak akár más úti célt. Az utazók májustól december végéig tetszőlegesen válaszhatnak a kínálatból, beleértve az újévi kirándulásokat is. Az ügynökség még azt a lehetőséget is fenntartotta, hogy a befizetett előleget értékpapírra cseréli azon ügyfelek esetében, akik pillanatnyilag nem tudnak dönteni. Ezen értékpapírok a helyzet rendeződésével természetesen beválthatók lesznek – áll az iroda határozatában. Az idegenforgalmi minisztérium által kezdeményezett döntést követően hasonló határozatokat jelentetett meg weboldalán az Elnostours és a Kompas travel utazási iroda is.

A nagyszámú lemondott utazás miatt nehéz helyzetbe került a teljes idegenforgalmi ágazat is. Európába csaknem 90 százalékkal kevesebb repülő érkezett más kontinensről, mint egy évvel korábban ilyenkor. Egyes felmérések szerint húsvétra az európai turizmus 85 százalékkal esik vissza.

– Nem csupán az ügynökségekről beszélünk, hanem az utasszállítással foglalkozó vállalatokról, a hotelekről, a szállodákról és más idegenforgalommal foglalkozó vállalkozásokról is. Jelenleg mindennemű tevékenységünk áll, és ennek következtében szinte a nullára csökkent a bevételünk is – részletezte a Kompas travel ügyvezetője, aki kiemelte, hogy a jelenlegi helyzet sok más gazdasági ágazatot is érint. – Derűlátó vagyok, és úgy gondolom, hogy nehezebb és hosszabb krízishelyzeteket is kibírtunk már, így ezt is átvészeljük.

A YUTA pillanatnyilag is tárgyalásokat folytat az idegenforgalmi minisztériummal annak érdekében, hogy a szerb kormány támogatásával minél hatékonyabban elhárítsa a járvány által bekövetkezett károkat a hazai idegenforgalmi ágazatban.

A Szerbiai Turisztikai Ügynökségek Egyesülete arra kéri a lakosokat, hogy a hazai idegenforgalmi ágazat megőrzése érdekében utazásaikat ne mondják le, inkább halasszák egy későbbi időpontra. Az ügynökségek munkatársai ugyanis nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy megőrizzék a külföldi utazások foglalására átutalt előlegek értékét, ami által a rendkívüli állapotot követően teljesíthetők lesznek az utazók igényei. Mindannyiunk érdeke, hogy az idegenforgalmi ágazatban dolgozók munkahelyei megmaradjanak, ezt pedig a jelen helyzetben a lakosok szolidaritása biztosítja a leginkább – írták az egyesület képviselői a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.