2024. április 25., csütörtök

Döcög az autóipar

Európa-szerte részlegesen, illetve teljesen leállt a gépkocsigyártás

Megtörtént, amitől sok autóipari munkás tartott. Ahogyan elvárható volt az utóbbi napok történései után, az autógyárak részlegesen, illetve teljességében leállnak Európa-szerte. A gyártók szinte kivétel nélkül azzal indokolták döntésüket, hogy egyre nehezebb biztosítani a zavartalan munkát a koronavírus terjedése miatt. A leállások nem váratlanok, hiszen a járvány komoly fennakadásokat okozott már eddig is az alkatrész-beszerzésben, a munkaerőnek, a beszállítóknak, a gyárak közös légtere pedig komoly fertőzésveszélyes kockázattal is bír.

Az autógyártó cégek a közérdekű felhívásaikban a járvány megállítására közös érdekként hivatkoztak. A körülmények miatt természetesen a gépkocsivásárlás sem jelent prioritást a polgárok életében. Az értékesítési helyzet emiatt teljesen mozdulatlan, a gyártás tehát felesleges kereslet híján. A gyárak leállását mindenhol átszervezés és termeléscsökkentés előzte meg, majd a helyzetfelmérés után a bezárás mellett döntöttek a cégek.

Az autógyártás szüneteltetésének időtávja bizonytalan. Több gyár is bizonyos dátumhoz köti a leállást, a Lamborghini március 25-éig, a Ferrari március 27-éig, de ők is fenntartják szükség esetén a szünet meghosszabbítását, a Volkswagen-csoport vezetője már óvatosabban nyilatkozott. Hervert Diess két-háromhetes felfüggesztésekről beszélt a németországi és európai üzemben, pontos újraindítási dátumok megadását mellőzve.

Magyarországon először az szentgotthárdi Opel motorgyár, majd a győri Audi gyár jelezte a leállást, ezt követően az esztergomi Suzuki, szerdán délelőtt pedig a kecskeméti Mercedes-Benz gyár is jelezte az üzemi munka felfüggesztését.

A magyar Suzuki Zrt. vezetése 2020. március 23-ától április 3-áig szünetelteti a munkát, s ez 3200 dolgozót érint. A Mercedes a közleménye szerint egyelőre két hétre szakítja meg a termelést, s amennyiben a helyzet nem javul, ők is meghosszabbítják a szünetet.

A gyártól közérdekű felhívásban nyugtatták meg a dolgozóikat, elbocsátások nem történnek, a termelésleállást fizetett szabadságként, állásidőként számolják el. Megeshet, lesznek olyan napok is, amelyekre csökkentett bért számolnak el. Ahol bizonyos fokú működést kötelező fenntartani, ott a cégek megteszik a szükséges óvintézkedéseket a munkások védelme érdekében.