2021. július 28., szerda

A türelem macaront terem

Már dédnagyanyáink is sütöttek habcsókot, legtöbbször azért, hogy felhasználják a maradék tojásfehérjét. Ennek továbbgondolt változata a macaron, amely Franciaországból indult hódító útjára, habár eredetileg itáliai eredetű. Valójában mindkettőnek ugyanaz az alapanyaga, csak a macaronba a tojásfehérjén és a porcukron kívül mandulaliszt vagy őrölt mandula és némi ételszínezék is kerül. No meg az elkészítése is lényegesen több tapasztalatot igényel. Az eredmény kívül roppanós, vékony kéreg, krémes belső és jellegzetes, szépséges talpazat. Az egyforma, kb. 3 cm-es korongokat csokoládé- vagy vajas krémmel, esetleg lekvárral tapasztják össze.

(Illusztráció – Pixabay.com)

A nagy népszerűségnek örvendő édességhez számos receptet találhatunk szakácskönyvekben és internetes gasztroportálokon, de a hozzávalókon kívül szinte mindegyiknél ott van a megjegyzés, hogy elkészítéséhez nagy gyakorlatra, odafigyelésre és türelemre van szükség. Nagyon szépet mutat a süteményestálon, de nem sorolható a gyorsan elkészíthető vendégváró finomságok közé, mivel be kell tartani a pihentetési időt. Tehát csak akkor kezdjünk el vele kísérletezni, amikor nagyon ráérünk, és van a tartalékban másféle sütemény is arra az esetre, ha az aprócska pasztillák nem lesznek szalonképesek. Továbbá, ha nem vagyunk türelmetlenek, és szeretünk pepecselni, mert a habzsákból sok-sok kis korongot kell kinyomkodni, majd sütés és pihentetés után kettőt-kettőt krémmel összeragasztani. Aki úgy érzi, ez súrolja a tűréshatárát, süssön inkább palacsintát vagy piskótát. Az se lásson hozzá, aki könnyen feladja, aki kapkod, aki nem járja körbe megfelelően a témát, akiben nincs elég lelkesedés vagy nincs ehhez kedve.

Megvallom őszintén, annak ellenére, hogy nem vagyok kezdő a konyhában, és rendszeresen sütök otthon valamit, sőt általában mindig valami újat, még nem volt bátorságom belevágni a macaron-projektbe. Attól félek, hogy nem sikerül első nekifutásra, és el fogja venni a kedvemet a további próbálkozásoktól.

A manapság nagyon divatos aprósüteménynek március 20-án van a világnapja, és lehet, hogy ebből az alkalomból nekiveselkedek, csak előtte utána kell néznem, mit készíthetek a rengeteg tojássárgájából... Az biztos, hogy ha meg leszek elégedve a végeredménnyel, szétkürtölöm ország-világ előtt, és nagyon büszke leszek magamra, hiszen nem mindenki tud otthoni körülmények között macaront sütni!