2024. április 19., péntek

Dr. Dembitz Vilmos, a bácskossuthfalvi szabadságharcos

Megemlékezés a település zsidó temetőjében

Bácskossuthfalva azon ritka délvidéki települések közé tartozik, amelyekben két helyszínen található emlékhelyen is tisztelegnek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Papp László helytörténész és Nagy Tibor történész ismertette dr. Dembitz életútját (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Papp László helytörténész és Nagy Tibor történész ismertette dr. Dembitz életútját (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Kossuth-szobor hivatalos koszorúzási ünnepsége előtti napon a település zsidó temetőjében, a néhai dr. Dembitz Vilmos felújítás alatt álló nyughelyénél gyűltek össze, hogy megemlékezzenek az egykor köztiszteletben álló, tizedes rangfokozatú szabadságharcosra a Monográfia Helytörténeti Egyesület, a helyi közösség és a Papp Pál Cserkészcsapat szervezésében, a helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskola közreműködésével. A jelenlevőket Papp László helytörténész, a Monográfia Helytörténeti Egyesület elnöke köszöntötte, majd méltatta dr. Dembitz munkásságát.

– Dr. Dembitz Vilmos szabadságharcos 1827-ben született Újvidéken, és 1909. június 16-án Kossuhtfalván hunyt el 82 éves korában. Sebész mesteri végzettséget 1848-ban szerzett Budapesten. Ekkor csatlakozott a szabadságharc ügyéhez, majd honvéd főorvosként teljesített szolgálatot. Beszélt németül, magyarul, szerbül. Információink szerint 1851-ben vagy 1852-ben került Ómoraviczára, és csaknem 50 év munka után vonult nyugdíjba. Lelkiismeretes munkája után 1901. augusztus 22-én a király arany érdemkereszttel tüntette ki – ismertette Papp László dr. Dembitz életútját, továbbá elmondta azt is, hogy a néhai szabadságharcos síremléke nagyon rossz állapotba került. Több mint 120 éves nyughelyének felújítását a Monográfia Helytörténeti Egyesület kezdeményezte a múlt évben.

– A munkálatokhoz hozzájárult Bácskossuthfalva helyi közössége és a Tápióbicskei Hagyományőrzők Egyesülete, Vér János vezetésével, a Papp Pál Cserkészcsapat tagjai, a Nyúl Zoltán vezetése alatti Baptista Gyülekezet tagjai, akik a teljes temető rendbetételéhez láttak hozzá. A síremlék felújításában Mészáros Béla felsőhegyi helytörténész és Árok József önkéntesként vette ki a részét, a Monográfia Helytörténeti Egyesület tagjai, Nagy Tibor történész mellett jómagam is munkálkodtam, az elkezdett munkát folytatjuk – zárta beszédét Papp László, majd a jelenlevő általános iskolások irodalmi összeállítása után Nagy Tibor történész vette át a szót.

A megemlékezők dr. Dembitz Vilmos nyughelyénél (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A megemlékezők dr. Dembitz Vilmos nyughelyénél (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A magyar szabadságharcban nem csak magyar emberek vettek részt, olyanok is, akik itt születtek, de anyanyelvükkel, vallásukkal, történelmükkel, múltjukkal nem igazán, vagy nem minden szempontból kötődtek a magyarsághoz. Mégis ezt a hazát magukénak érezték, a boldogulásukat itt akarták megtalálni, és úgy gondolták, hogy ezért tenniük kell fizikailag is. A korabeli jelentésekből megtudjuk, hogy 53 zsidó származású orvos szolgált a honvédségben szanitécként, dr. Dembitz is köztük volt, aki 21 évesen lépett be a honvédségbe, és tizedesi rangfokozatban szerelt le. Konkrét bizonyítékra még nem bukkantunk rá ebből a korszakból a tevékenységére vonatkozóan, de valószínűsíthető, hogy dr. Dembitz Grósz Albert mellett közreműködhetett a Kúla–Verbász hadikórház felállítása körül, egyébként Grószt a szabadságharc egyik legnevesebb fősebészeként tartjuk nyilván. Ennek a hadikórháznak pedig nagy jelentősége volt, hiszen a Szenttamásnál folyó heves harcok következményeként sok sebesült ellátásáról kellett gondoskodni. Amikor 1890-ben nyilvántartásba vették Magyarországon a honvédeket, Bácskossuthfalván 5 még élő személyt említenek, elsőként dr. Dembitz Vilmost. A sors fintora, hogy a századfordulón ugyanaz a Ferenc József tüntette ki, aki ellen harcolt a szabadságharcban. A zombori Bácska című hírlap a XIX. század utolsó éveiben beszámolt arról, hogy megalakult falunk fejlődésének záloga, a Takarékpénztár, amelynek az igazgatói feladatait dr. Dembitz Vilmos látta el – ismertette Nagy Tibor, aki kitért arra is, hogy a Monográfia Helytörténeti Egyesület egyik törekvése hagyományt teremteni a dr. Dembitz nyughelye melletti, március 14-ei főhajtással. Az idei, sorrendben negyedik megemlékezésen a Magyar Nemzeti Tanács koszorúját Fazekas Róbert helyezte el, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében a virágot Méhes Béla tette le. A megújuló sírhelynél a Tápióbicskei Tüzér Csapat, a Papp Pál Cserkészcsapat és a Monográfia Helytörténeti Egyesület is koszorúzott.