2024. április 25., csütörtök

Temerinben koszorúzás a kopjafánál

Március 15-én, vasárnap Temerinben a Nyugati temetőben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a magyar pártok és szervezetek képviselői koszorúztak a hősök emlékére állított kopjafánál. Ünnepi beszédet Csorba Béla publicista, a VMDP elnöke mondott.

Sziveri Béla és Pásztor Róbert elhelyezik a VMSZ koszorúját a kopjafán (Góbor Béla felvétele)

Sziveri Béla és Pásztor Róbert elhelyezik a VMSZ koszorúját a kopjafán (Góbor Béla felvétele)

– Honfitársaim, nehéz helyzetben vagyunk – kezdte alkalmi megemlékező beszédét a publicista. – Március idusának ünnepét talán még sohasem vártuk ilyen szorongással, mint az ideit. Mintha valóban új életre keltek volna a mitológiai démonok, hogy őrületet és ellenségeskedést szítsanak az emberek, a nemzetek és az államok között. Új zsarnokság készül, hogy igájába döntse az emberiséget a hatalomgyakorlás eddig soha nem látott eszközeivel. Történelmünk során ilyen volt már nem egyszer, többek között pár évtizeddel a magyar reformkor és a ’48-as forradalom előtt is, Napóleon hódító háborúinak idején. A történelmi szereplők, a díszletek, a forgatókönyvek 200 év alatt többször változtak ugyan, de a képlet ugyanaz. És számunkra, magyarok számára mindenképpen. Bajaink megsokasodtak, lélekszámunk erősen fogyatkozóban, társadalmunk elöregedett, ennek következtében politikai érdekképviseletünk hatásfoka is gyengült. Eddig is az összefogás szükségességét hirdettük, de erre az elkövetkező választásokon éppúgy, mint azt követően, minden eddiginél nagyobb szükségünk lesz. 1848 példájából sok mindent meríthetünk.

Csorba Béla beszédét mondja a megemlékezőknek (Góbor Béla felvétele)

Csorba Béla beszédét mondja a megemlékezőknek (Góbor Béla felvétele)

A kisebbségpolitikai szükségszerűség mellett van azonban még két elem, amely a további összefogást sürgeti, mind magyar–magyar, mind magyar–szerb vonatkozásban. Az egyik a migránsválság veszedelme, a másik a világjárvány. Hogy kinek, minek köszönhetjük, azt az idő egyszer talán majd leleplezi. A gond azonban mindannyiunké. Mind a szerb, mind a magyar kormány eddig hatékonyan védekezett, a veszély azonban fokozódik, és ezzel együtt a félelem is. Álljunk ellent az álhíreknek, tartsuk be az illetékes hatóság utasításait, védjük immunrendszerünket, az életbe vetett bizalmunkat. Őrizzük meg a jó győzelmébe vetett hitünket és derűnket, zárta beszédét Csorba Béla.

A beszéd elhangzását követően a VMSZ, a VMDP, és a Szirmai Károly MME képviselői elhelyezték koszorúikat a kopjafánál. Közreműködött a művelődési egyesület.

A járványügyi helyzet miatt a kormányrendelet értelmében a Szirmai Károly MME lemondta az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére a színházterembe meghirdetett szombat esti ünnepséget. Elmaradt a Gulyás Csárda homlokzatán a Petőfi-dombormű megkoszorúzása is.