2024. április 25., csütörtök

Hétfő óta kevesebb a vendég

A vendéglátóipari létesítmények csak 8-tól 20 óráig tarthatnak nyitva

A vasárnap este kihirdetett rendkívüli állapot a kávézók, éttermek forgalmán is érezteti hatását. Hétfőn Bogdan Laban polgármester bejelentette, hogy a vendéglátóipari létesítmények munkaidejét 8-tól 20 óráig rövidítik le, azzal, hogy tiszteletben kell tartani a Szerb Köztársaság által meghozott 50 fős beltéri gyülekezési korlátozást.

Kedden a város központját körbejárva az volt a benyomásunk, hogy a korábbiakhoz képest kevesebben ülnek a kávézókban. Főleg a zárt helyiségekben volt kevés a vendég. A kávézók teraszain, kinti asztaloknál többen vannak, akik helyet foglalnak egy kávé vagy üdítő elfogyasztásának erejéig.

A járványhelyzet azonban a vendéglátóipari helyiségektől is rendkívüli intézkedések betartását követeli meg. Az egyik városközpontban lévő kávézó tulajdonosa a következőket nyilatkozta lapunknak:

A rendkívüli állapot a kávézók forgalmán is érezteti hatását (Fotó: Gergely Árpád)

A rendkívüli állapot a kávézók forgalmán is érezteti hatását (Fotó: Gergely Árpád)

– A járványhelyzetre való tekintettel székeket és asztalokat távolítottunk el a helyiségből annak érdekében, hogy a vendégeink között meglegyen a tisztes távolság. Felére csökkentettem a hely kapacitását. Van kézfertőtlenítőnk. Az asztalokat pedig fertőtlenítőszerrel tisztítjuk – mondta a tulajdonos.

A járványhelyzet miatt a munkavállalók és a vendégek is hiányoznak a kávézóban.

– A munkavállalóim a jelenlegi helyzetben nem akarnak dolgozni, amit meg is értek. Mindannyian a szüleivel élnek, akik idősek, és nem szeretnék megfertőzni őket. Ehhez hozzá kell tennem, hogy sajnos sok az olyan vendég, akik nem tartják be az alapvető egészségügyi előírásokat. Nem mosnak kezet, ráköhögnek másokra. A munkavállalóim szabadságot vettek ki, így jelenleg egyedül vezetem a kávézót. Bevallom, kicsit én is félek. Ami a forgalmat illeti, korábban nem éreztük a járványhelyzet hatását, egészen jónak volt mondható. Hétfő óta azonban drasztikusan csökkent a vendégek száma. Most nincs is értelme kinyitni. Egyszerűen nincs vendégünk – panaszolta a tulajdonos.

A fentiekhez hozzátette, hogy a rendkívüli állapot igen körülményessé teszi a vállalati számlák rendezését, de hozzátette, hogy mind a hatóságok, mind a beszerzők megértőek, és elnézőek a határidőkkel kapcsolatban.