2024. április 20., szombat
BÁCSFÖLDVÁR

Kötelességünk és felelősségünk van

Vasárnap a bácsföldvári katolikus temetőben, Korány Ferencz ’48-as szabadságharcos emlékművénél alkalmi műsorral emlékeztek a magyar szabadságharc és forradalom évfordulójára.

Szerda Balázs történész ünnepi beszédében felidézte az akkori eseményeket, majd így folytatta:
– A márciusi ifjak és a szabadságharcban harcoló, a nemzet szabadságáért életüket adók szelleme nem veszhet el! Ők meghaltak a nemzetért, hogy mi élhessünk érte! Éljünk hát áldozatukhoz méltón! Minden nap, minden tettünkben nekik adózva, hogy bármit teszünk is, szívünkben egy forradalmár szíve dobbanjon vissza. A nemzet, a haza, a közösség legyen a vezérfonal. A haza és a nemzet, mely oly sokszor követelte önnön fiai vérét, a jelenkorban a verejtékünk is elég lehet. Ezt becsüljük meg, egyenes háttal, emelt fővel. Nyitott szívvel álljunk a feladat elé! Összefogva, közösen, bátran kövessük céljainkat, a 48-as hősök szelleme mellett tartsuk szem előtt Platón szavait is: A jó emberek közügyek iránti közönyének a büntetése, hogy rossz emberek uralkodnak rajtuk. Kötelességünk és felelősségünk van tehát! A múltból táplálkozva, a jelenben élve, együtt kell építenünk a jövőt! – fejezte be ünnepi beszédét Szerda Balázs.

Az emlékezés virágait a Magyar Nemzeti Tanács, az óbecsei önkormányzat és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői helyezték el Korány Ferencz honvéd obeliszkje előtt. Az alkalmi műsort Muzslai Ágnes és Kovács Orsolya szavalata tette ünnepélyesebbé.