2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS

Európa-bajnokság és Copa América jövőre

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) - a tagországokkal történt keddi egyeztetést követően - úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt jövő évre halasztja a kontinensbajnokságot, amelynek 11 másik várossal együtt Budapest is a házigazdája.

Tegnap délután hivatalossá vált, amit már régóta sejtettünk: az UEFA 2021-re halasztja az Európa-bajnokságot. Az Európai Labdarúgó-szövetség a tagországokkal történt egyeztetést követően döntött a kontinensviadalról, amely idén rendhagyó módon 12 országban zajlott volna. Az Eb-t az UEFA 2021. június 11. és július 11. között rendezi meg. Az egyéves halasztás mellett szólt, hogy egyelőre nem megjósolható, mikorra áll vissza a korábbi rend a koronavírus-járvány lecsengése után, ráadásul az egyéves csúsztatás esélyt kínál arra, hogy befejezzék az aktuális nemzeti és nemzetközi klubsorozatokat. A pótselejtezőket – amiben Magyarország és Szerbia is érdekelt – természetesen megtartják egy későbbi időpontban: a mostani tervek szerint ezekre a meccsekre a júniusi FIFA-játéknapokon kerül sor, de a pontos dátum egyelőre ismeretlen.

A nemzeti bajnokságok és a nemzetközi kupasorozatok tekintetében konkrét döntés nem született a tegnap megtartott videokonferencián, így a Bajnokok Ligája és az Európa-liga sorsa továbbra is ismeretlen. Az UEFA tájékoztatása szerint Európában közös megoldásra van szükség, így a bajnokságok és klubok képviselőivel létrejött egy munkacsoport is, amelynek feladata megoldásokat találni a 2019/2020-as szezon befejezésére.

A Conmebol – összhangban az UEFA-val – szintén egy évvel elhalasztotta a Copa Américát, amelyet így 2021-ben Argentínában rendeznek meg. @sz = n fm

KÍNA

Április derekán rajtol a bajnokság

A Kínai Labdarúgó-szövetség jelenlegi tervei szerint április 18-án rajtol az élvonalbeli bajnokság az országban. A szezon február 22-én kezdődött volna, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani. A csapatok szinte kivétel nélkül külföldre – például Dubajba és Spanyolországba – utaztak, hogy elkerüljék a megbetegedéseket, de ezen a héten visszatérnek, mert Kínában drasztikusan csökkent a koronavírusos esetek száma, vagyis mostanra ott már alacsonyabb a fertőzés kockázata. A visszaérkezés után mindenkinek karanténba kell vonulnia 14 napig, a Daily Mail című brit lap szerint ezért tűzte ki április 18-át a Szuperliga rajtjának a kínai szövetség.

BRAZÍLIA

Felfüggesztés

A Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) a koronavírus-járvány miatt vasárnap felfüggesztette az ellenőrzése alatt álló összes versenysorozatot. A CBF bonyolítja le a többi között az országos kupasorozatot, a női bajnokságot és számos utánpótlásversenyt, ezeket vasárnaptól szüneteltetik. A férfiaknál az országos pontvadászat, vagyis az élvonal áprilisban kezdődne. A döntés nem érinti a jelenleg is zajló állami bajnokságokat, amelyek esetleges elhalasztásáról a napokban születhet döntés.

São Paulóban és Rio de Janeiróban néhány meccset már a hétvégén is zárt kapuk mögött rendeztek.

Ide tartozó hír, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök szerint „hisztéria”, hogy a koronavírus miatt a CBF felfüggesztette az ellenőrzése alatt álló összes versenysorozatot. „Ha a futballt és más hasonló eseményeket leállítják, az egy hisztériás reakció, mert a sport- és más hasonló tevékenységek megszüntetése nem gátolja meg a vírus terjedését” – jelentette ki Bolsonaro a CNN brazíliai kiadásának adott interjújában. Hozzátette, a vírust komolyan kell venni, a helyzetet pedig kezelni kell, de a gazdaságnak emiatt nem szabadna leállnia, mert annak csak munkanélküliség a következménye.

A dél-amerikai konföderáció (Conmebol) a kontinens Bajnokok Ligájának számító Libertadores-kupa küzdelmeit elhalasztotta, a március 26–27-ére és 31-ére tervezett világbajnoki selejtezőket pedig törölte.

Bolsonaro kommunikációs igazgatójánál, Fabio Wajngartennél korábban diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, ezért az elnök is elvégeztette magán a tesztet, amely elmondása szerint negatív lett.