2024. április 19., péntek

Dél-Korea „belőtte” magát a fegyverüzletbe

Az évtized elején hirtelen lendületet vettek a fegyvereladások a világon, majd fokozatosan visszaestek, hogy 2014-től ismét fölgyorsuljanak. A globális fegyverexport összértéke négy évig folyamatosan növekedett (évente 5-10 százalékkal), ám 2018-ban már megkezdődött a visszaesés, amely tavaly folytatódott.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) minap megjelentetett részletes tanulmányából az is kiderül, hogy az 1990 óta eltelt időszakban az exportőrök 2017-ben adtak el a legnagyobb értékben fegyvereket a világon, összesen 31 545 millió TIV hadfelszerelés és hadianyag cserélt gazdát.

Tavaly a legnagyobb összértékben (15 048 millió TIV) repülők és helikopterek kerültek új tulajdonba: ezekkel a harci eszközökkel majdnem ötször akkora értékű forgalmat bonyolítottak le, mint a második helyen szereplő rakétákkal és rakétarendszerekkel (3092 millió TIV). A harmadik legkeresettebb fegyvertípusba a hajók kerültek (2340 millió TIV).

A SIPRI nem valamelyik állam pénznemében fejezi ki a tranzakciók értékét, hanem saját mérőszámot használ, amelynek TIV a rövidítése. Ez azonban nem alkalmas az országok fegyvervásárlási kiadásainak jelzésére.

A stockholmi székhelyű intézet szerint tavaly is az Egyesült Államok volt a világ legnagyobb fegyverexportőre, hiszen csaknem 10 752 millió TIV-nyi hadfelszerelést adott el, majdnem két és félszer annyit, mint a sorban őt követő Oroszország. Az amerikai fegyverek hagyományosan jó vásárlói közé tartozik Szaúd-Arábia. Az ország 2019-ben is rengeteget költött hadserege fejlesztésére. (Ennek köszönhetően a világ legnagyobb fegyverimportőrévé vált, jócskán megelőzve a második és harmadik helyezettet, vagyis Indiát és Katart.) Az USA-tól egyebek mellett F–15-ös vadászgépeket is beszerzett.

A második helyezett oroszok főleg Kínával, Törökországgal és Iránnal kötöttek nagy fegyverüzleteket. Kínálatukban kiemelt helyen szerepel az Szu–35-ös vadászgép és az Sz–400-as légvédelmi rakétarendszer. A SIPRI úgy számol, hogy Oroszország tavalyi fegyverexportja 4718 millió TIV-et ért. Korábban ennél jobb eredményt is elkönyveltek már Moszkvában.

Vele ellentétben Franciaország elégedettebb lehet, hiszen 2019-ben (a megvalósított 3368 millió TIV-nyi értékkel) a harmadik helyen állt a legsikeresebb fegyvereladók között. A francia hadiipar termékei közül a legkeresettebbek a Rafale típusú vadászrepülők, a Leclerc harckocsik, a Mistral föld-levegő rakéták és a tengeralattjárók.

Az elmúlt években olyan országok is fölzárkóztak a fontosabb fegyverexportőrök mögé, amelyek korábban még jókora lemaradásban voltak. Ebbe a feltörekvő csoportba tartozik Dél-Korea, Izrael és Törökország. A legjelentősebb sikereket Dél-Korea érte el, amelynek fegyvereladásai majdnem 143 százalékkal erősödtek az elmúlt fél évtizedben. Ebben az időszakban a második legnagyobb növekedést Törökország (86,7 százalék), a harmadikat Izrael érte el (77,3 százalék).