2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Munkásból és felszerelésből sincs hiány

Ülésezett a tartományi válságstáb: Hamarosan számlát nyitnak az adományoknak és új telefonvonalak is létesülnek a koronavírussal kapcsolatos kérdések megválaszolása érdekében

A koronavírus megfékezése érdekében az egész ország területére érvényes rendkívüli állapotot jelentett be tegnap este Aleksandar Vucić szerb államfő. Ezzel összhangban az ország területén válságstábok alakultak tegnap, amelyeknek a célja a megfelelő intézkedések bevezetése és foganatosítása a járvány megállítása érdekében. Az ideiglenesen felállított tartományi válságstáb Újvidéken is összeült. A zárt ajtók mögött megtartott ülés utáni sajtókonferencián Igor Mirović tartományi kormányfő kiemelte, összefogásra és jó koordinációra lesz szükség a következő napokban, mindenekelőtt az intézmények és az önkormányzatok munkája között. Az országszerte érvénybe lépő szabályok a tartomány területére is vonatkoznak. Hozzátette, a továbbiakban is a szerbiai kormánnyal és a helyi önkormányzatok stábjaival együttműködve, koordinációban dolgoznak és hoznak döntéseket. 

– A Vajdasági Közegészségügyi Intézet sürgősségi telefonvonalakat létesít, amelyeken keresztül egész nap elérhetőek lesznek az ügyfélszolgálat munkatársai. Külön Facebook-oldalt is létrehoznak, mely felületen az ügyeleteshez mindenki bátran fordulhat kérdéseivel. A köztisztasági csoportokat is megerősítjük, tíz új terepi felügyelővel is bővül a csapat. Fokozott ellenőrzésekre, helyszíni fertőtlenítésekre lesz szükség a határokon, az intézményekben, a cégekben – mondta a tartományi kormányfő.

A szerbiai kormánnyal és a helyi önkormányzatokkal együttműködve hoznak döntéseket (Ótos András felvétele)

A szerbiai kormánnyal és a helyi önkormányzatokkal együttműködve hoznak döntéseket (Ótos András felvétele)

Mirović kitért az egészségügyben dolgozók nehéz helyzetére is, véleménye szerint hangsúlyozni kell, hogy ezekben a napokban ők vannak kitéve a legnagyobb terhelésnek. Ígérete szerint napokon belül egy számlát is nyit a tartomány, amelyre önkéntes donációk utalhatóak az egészségügyi dolgozók számára.

Minden lakosnak, intézménynek és cégnek tartani kell magát az előírt szabályokhoz, a szankciók különböző mértékével számolhat mindenki, aki ezeket megszegi. A szociális intézmények és a kórházak látogatása szigorúan tilos, a színházakban és a mozikban csak a fenntartáshoz szükséges személyek tartózkodhatnak. Az egészségügyi és a szociális intézmények zavartalan ellátásának biztosítása érdekében egy válságtörzs is alakul a vajdasági válságstáb keretein belül. Igor Mirović kitért arra is, hogy Vajdaság területén megfelelő számú egészségügyi dolgozó és felszerelés van a helyzet kezeléséhez.

Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár az oktatásban történő változásokról beszélt. Az erről szóló nyilatkozatot bővebben a 9. oldalon olvashatják.

Edita Stokić, a Vajdasági Klinikai Központ igazgatója beszámolója szerint a tartomány területén élő koronavírussal fertőzött páciensek közül csak kettő állapota válságos, mindketten nagykikindaiak és mindketten lélegeztető berendezésen vannak.
– A rendkívüli állapot bevezetése nem jeleneti azt, hogy megáll az élet az egész tartományban, így a gazdaság sem áll le. Elővigyázatosnak kell lennünk, de ugyanakkor tartózkodnunk kell az felesleges pániktól – hangsúlyozta Mirović.

NAGYBECSKEREK IS SÜRGŐSSÉGI VONALAKAT NYIT

Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere a rendkívüli ülés után fordult a polgárokhoz, hogy felhívja figyelmüket a fennálló helyzet miatt kialakult szabályok betartására.
– Nagyon fontos ezekben a pillanatokban az egymás iránti szolidaritás kimutatása, ezért felhívnám a munkaadók figyelmét a felelősségteljes viselkedésre a munkásaik iránt – mondta.

A rendkívüli állapot a vendéglátói létesítmények munkaidejét is korlátozza. Az éttermek, a kávézók, a kocsmák és a klubok reggel nyolctól legkésőbb este nyolc óráig tarthatnak nyitva. A vendéglátó intézményekben ebben az időben a személyzettel együtt legtöbb 50 személy tartózkodhat, a szórakozóhelyek ez alatt az idő alatt ellenőrzésekkel számolhatnak.
– A városi válságtörzs sürgősségi vonalak létesít, a polgárok tehát tájékozódhatnak és segítséget kérhetnek. A központ az idősebb lakosság számára is segítséget nyújt olyan problémákkal kapcsolatban, mint az élelmiszerek és a gyógyszerek házhoz szállítása – hangsúlyozta a polgármester.

ÓBECSÉN MOBIL CSAPATOT ALAKÍTOTTAK AZ IDŐSEK MEGSEGÍTÉSÉRE

Tegnap a rendkívüli helyzet miatt a községi válságstáb is összeült és mobil csapatot alakított, amely a rendkívüli helyzet ideje alatt azoknak a 65 év felettieknek nyújt segítséget a nélkülözhetetlen gyógyszerek és az élelmiszerek beszerzésében, akiknek a családtagjaik, szomszédjaik ebben nem tudnak segíteni. A mobil csapat mindennap 8 és 20 óra között várja a rászorulók hívását a 0800-021-100-as vagy a 064/8491-851-es telefonszámon, kivételes esetben pedig éjszaka a 064/8959-011-es szám is hívható.