2024. április 19., péntek

Mit tartalmaz a munkáltatók kötelezettségeire vonatkozó rendelet?

Szerbia Kormánya március 15-én hozott rendeletet arról, hogy milyen kötelezettségeik vannak a munkaadóknak a rendkívüli állapot idején. A rendelkezés március 16-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

A rendkívüli állapot idején a munkaadó köteles lehetővé tenni a foglalkoztatottaknak, hogy – ha az ilyen munkaszervezés lehetséges – munkahelyükön kívül tegyenek eleget feladataiknak, tehát hogy otthon dolgozzanak, illetve távmunkát végezzenek. Ha az általános aktus és a munkaszerződés nem irányoz elő ilyen lehetőséget, akkor a munkáltató külön határozattal tegye lehetővé a távmunkát. Ilyen esetekben a végzésnek tartalmaznia kell a munkaidő tartamát és a munkavégzés ellenőrzésének módját. A munkáltató köteles nyilvántartást vezetni az otthoni munkát, illetve távmunkát végzőkről. Ott, ahol a munka természete nem teszi lehetővé a távmunkát, lehetőleg pótköltségek nélkül kell összehangolni a munkát a rendkívüli állapot körülményeivel: meg kell szervezni a váltásokban való munkavégzést, hogy egyszerre minél kevesebben tartózkodjanak a helyiségekben. Az üzleti megbeszéléseket elektronikus úton, videohívással vagy hasonló módon kell lebonyolítani. A rendelkezés szerint a munkaadónak a rendkívüli állapot idején el kell halasztania hazai és külföldi hivatalos útjait.

A kormányrendelet arra kötelezi a munkaadókat, hogy a foglalkoztatottak és ügyfelek védelmének és egészségének szavatolása érdekében – a lakosság fertőző betegségektől való védelmét szabályozó törvénnyel összhangban – érvényesítse mindazokat az általános, különleges és rendkívüli intézkedéseket, melyek a személyek és létesítmények higiéniai biztonságára vonatkoznak. Azoknak az alkalmazottaknak, akik közvetlen kapcsolatban vannak ügyfelekkel, vagy több személlyel együtt tartózkodnak a munkahelyiségben, kellő mennyiségű védőfelszerelést kell biztosítani – áll a rendeletben.