2024. április 23., kedd

A fizetések nem csökkenthetők

A munkáltatók nem fenyegetőzhetnek elbocsátásokkal

A munkajogi előírások szigorú tiszteletben tartására szólított fel a Szociális-gazdasági Tanács tegnapi rendkívüli ülésén Zoran Ðorđević, a szaktárca vezetője. Figyelmeztetett arra, hogy jegyzékbe veszik a törvényszegő munkaadókat, és a rendkívüli állapot feloldása után megbüntetik őket.

Számukra tárgytalan a távmunka lehetősége (Ótos András illusztrációja)

Számukra tárgytalan a távmunka lehetősége (Ótos András illusztrációja)

Zoran Stojiljković, a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet elnöke a Tanács ülése után elmondta: a rendkívüli állapotban különösen fontos figyelni azokra, akik dolgoznak, például az egészségügyben, a kommunális közvállalatokban vagy a vámszerveknél. Mint mondta, folyamatosan figyelik és becsléseket végeznek arra vonatkozóan, hogy milyen gazdasági következményekkel járhat a mostani válság. „Nem lesz meg az előrejelzett növekedés, be kell vetni a kompenzációs alapokat.” A szakszervezeti vezető fontosnak tartja, hogy a társadalom most szolidáris legyen, és ne a (versengésen alapuló) szociáldarwinizmus érvényesüljön. A munkáltatók tehát ne fenyegetőzzenek elbocsátásokkal, és ne kínáljanak 70 százalékos fizetést az otthoni munkáért. „Logikus, hogy moratóriumot hirdessünk a munkajogi státusra, és az embereknek ne csökkentsük a fizetését. Máskülönben hogyan mutathatnánk meg, hogy szolidárisak vagyunk?” – érvelt Stojiljković.

Az ülést követően Zoran Ðorđević újságíróknak elmondta: a tanácstagokon kívül az ülésen részt vettek Siniša Mali, Branislav Nedimović, Zlatibor Lončar, Mladen Šarčević és Branko Ružić miniszterek, valamint Dragan Stevanović és Bojana Stanić államtitkárok. A tárcavezetők röviden beszámoltak az eddigi intézkedésekről és az országos egészségügyi helyzetről. A munkaügyi miniszter bejelentette, hogy ma ismertetik a Szerbiai Nemzeti Bank intézkedéseit. „Nyugodtak lehetnek a polgárok, megtesszük a szükséges gazdasági és pénzügyi lépéseket. Rendeletet hoztunk a munkáltatók jogaira és kötelezettségeire vonatkozóan, és a rendkívüli állapot körülményeire való tekintettel többféle munkavégzési módot hagytunk jóvá. Mindenkit a törvények tiszteletben tartására kérünk, aki megsérti a jogszabályokat, felelni fog. Egyként kell dolgoznunk, és védenünk kell a munkások jogait” – figyelmeztetett Ðorđević. Más kormányzati tisztségviselőkhöz hasonlóan kijelentette, az ország jól el van látva minden szükséges termékkel, nem kell élelmet és más árut otthon halmozni, mindenből lesz elegendő. „Tartalékunk akkor is elég lenne, ha egy évig nem termelnénk, nem vetnénk és nem aratnánk” – fogalmazott a tárcavezető.