2024. április 19., péntek

Hosszú sorok Szabadkán

Sokan várakoztak az üzletekben, a gyógyszertárak, bankok, hivatalok bejárata előtt

A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel vasárnap este rendkívüli állapot lépett életbe az ország területén. A bevezetett intézkedések hétfőn Szabadkán is éreztették hatásukat. Leginkább az iskolás diákok hiánya volt feltűnő, hiszen az óvodák, iskolák és felsőoktatási intézmények bezártak.

A Korzó rendkívüli állapot idején (Fotó: Gergely Árpád)

A Korzó rendkívüli állapot idején (Fotó: Gergely Árpád)

A bevásárlóközpontok, üzletek kasszáinál viszont nagy sorok alakultak ki. Az egyik központi bevásárlóközpontban egy időre még a bankkártyarendszer is leállt, ideiglenesen csak készpénzzel tudtak fizetni a vásárlók. Az utcákon több polgárt lehetett látni, amint tömött bevásárlószatyrokat, nagy kiszerelésű vécépapírcsomagokat cipelnek. Egy átlagos hétfőhöz képest a Tejpiacon is nagyobb volt a forgalom, ahol nagy kiszerelésű vécépapírból, kéztörlőpapírból és papírzsepikendőből volt széles választék. A gyógyszertárak, bankok, hivatalok bejárata előtt szintén nagyobb sorok alakultak ki, ugyanis a járványügyi előírásokat betartva egyszerre csak négy személyt engedtek be a helyiségekbe. A bankautomatáknál is többen várakoztak, mint egy átlagos napon.

A rendkívüli állapot bevezetésével a közvállalatok, egészségügyi- és kulturális intézmények megváltozott munkarendben üzemelnek, illetve tartanak nyitva. A Subotica-trans utasszállító közvállalat honlapján megjelent közleményben arról értesítette az utasokat, hogy a rendkívüli állapotra való tekintettel az iskolabuszok nem közlekednek, a Szabadka–Szeged autóbuszjáratot pedig törölték.

Várakozás a gyógyszertár előtt (Fotó: Gergely Árpád)

Várakozás a gyógyszertár előtt (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Egészségházakhoz tartozó rendelők a megszokott munkarend szerint, az egészségügyi minisztérium előírásainak megfelelően fogadják a betegeket. A szabadkai Közkórház szakrendelői azonban nem fogadnak betegeket, valamint továbbra is beteglátogatási tilalom van a kórházban, amelyet még január 31-én vezettek be az influenzajárványra való tekintettel.

A Szabadkai Városi Könyvtár kölcsönzőosztályán egyszerre csak két személy tartózkodhat, úgy, hogy közben a könyvtári dolgozóktól és más ott tartózkodó személyektől legalább egyméteres távolságot tart. A Szabadkai Történelmi Levéltár honlapja arról tájékoztat, hogy az intézmény nem fogad ügyfeleket, de a kérvényeket fogadják e-mailben, postai úton, valamint telefonon keresztül is 9 és 12 óra között. Mától a Zsinagóga is zárva van a látogatók előtt.

Telefonon megkerestük a mozikat is. A Lifka Sándor Art mozi csökkentett kapacitással üzemel. Legfeljebb 35 főt fogadnak a 66 fős vetítőteremben, úgy, hogy a nézők között egy szék üresen marad. Az Eurocinema és a palicsi Abbázia mozik hétfőn délután még utasításra vártak, hogy az elkövetkező napokban nyitva tartsanak-e, vagy zárjanak be.