2024. április 20., szombat

A válságstáb utasításai

Telefonos szolgáltatás a polgárok tájékoztatására

Sürgős ülésre hívta össze hétfőn délben Bogdan Laban polgármester, a válságstáb parancsnoka a szabadkai önkormányzat válságstábjának tagjait a Városháza kék termében. A gyűlésen azokról az utasításokról esett szó, amelyeket a koronavírus miatti rendkívüli állapot miatt vezetnek be Szabadka területén. Hét pontban foglalták össze az utasításokat:

1. Csökken a városi és a külvárosi tömegközlekedés, a városi autóbuszok a hétvégi menetrend szerint közlekednek majd, az esti járatokat pedig eltörlik.

2. A vendéglátóipari létesítmények munkaidejét 8-tól 20 óráig rövidítik le, azzal, hogy tiszteletben kell tartani a Szerb Köztársaság által meghozott 50 fős beltéri gyülekezési korlátozást.

3. Zárva kell tartani minden iskoláskor előtti intézményt.

4. Zárva kell tartani minden nyugdíjasklubot és központot.

5. Be kell szüntetni a munkát minden sportlétesítményben.

6. Az önkormányzat utasítást kapott arra vonatkozóan, hogy létrehozzon egy telefonos szolgáltatást, amely a polgárok értesítését, illetve a 65 év felettiek élelmének házhoz szállítását, gyógyszeres ellátását, orvosi segítségnyújtását szolgálja. A telefonos hívóközpont munkaideje mindennap 8 órától 20 óráig tart. A telefonszám 024/636-136.

7. Utasítás a városi közigazgatás vezetőjének, és az önkormányzat által alapított közvállalatok igazgatóinak, hogy tegyék lehetővé a krónikus betegségben szenvedő és a 60 évnél idősebb alkalmazottak otthonról történő munkavégzését.

– Ezek az utasítások a mai naptól lépnek életbe, a betartás ellenőrzését az illetékes köztársasági szervek és az illetékes titkárságok végzik majd. Minden egészségügyi intézmény felkészült a potenciális fertőzöttek fogadására – nyilatkozta a hétfőn megtartott sajtótájékoztatón Bogdan Laban.

Mint mondta, a Vöröskereszt népkonyhája felhagy a főtt ételek készítésével, tekintve, hogy a felhasználóinak 80 százaléka 60 év feletti. A népkonyha ebédcsomagokat szállít majd ki az elosztóhelyekre a rászorulók részére.

– Arra kérem a polgárokat, hogy a járvány ideje alatt a védelmi intézkedéseket a legmagasabb szintre emeljék. Ez a személyes higiéniára, az állami szektor, a tömegközlekedés, a közintézmények és a közigazgatási szervek, a gazdasági tevékenységet folytató cégek, a családi házak és a lakóépületek higiéniájára is vonatkozik. Megkérem a szabadkaiakat, hogy mellőzzék a felesleges kapcsolatot más emberekkel, akár személyes, akár hivatali ügyintézésről van szó. Arra buzdítok mindenkit, hogy az ügyeit elektronikus úton intézze. Szabályozásokkal és szigorral kell harcolnunk. Ez azt jelenti, hogy a 65 évnél idősebb polgárok maradjanak otthon. Beszélgessünk szüleinkkel, nagyszüleinkkel erről, viselkedjünk felelősségteljesen – mondta a polgármester.