2024. április 25., csütörtök

Hogyan tovább?

Bizonytalan az európai topligák sorsa – Az UEFA holnap ülésezik

Korábban is voltak járványok, a XX. század átvészelt két világháborút, de a világ sportélete talán még soha nem járt olyan cipőben, mint amilyen a mostani. A koronavírus-járvány miatt nemcsak a Magyar Szó sportrovata, hanem a világ vezető sportmagazinjai is furcsa helyzetbe kerültek. A Covid-19 elterjedése miatt csaknem teljesen megállt az élet az európai topligákban. Nem árt összefoglalni, hogy is fest most a helyzet a bajnokságokban, hiszen számos, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hír látott már napvilágot.

ANGLIA

Még a Liverpool bajnoki címe sem biztos?

A szigetországban a 29. forduló után állt meg az élet: a Liverpool 25 pont előnnyel vezeti a tabellát a második helyezett Manchester City előtt. A Vörösök 30 éve várnak az újabb bajnoki elsőségre, a koronavírus-járvány miatt azonban veszélyben az ünneplés. Bár a Telegraph információi szerint a bajnoki címet elkaphatja Jürgen Klopp együttese, minden más teljesen homályos. Angliában ugyanis nem egyértelmű a helyzet azt illetően, hogy normális körülmények között mely klubok szerezték volna meg az európai kupaszereplést érő helyeket, illetve hogy mely csapatok végeztek volna kiesőpozícióban. Az Independent napilap szerint az élvonalbeli mérkőzéseket egészen szeptemberig halaszthatják, ez azonban magával vonná a nyári Európa-bajnokság más időpontra való kijelölését is.

A Covid-19 a Premier League-et sem kíméli: az Arsenal vezetőedzője, Mikel Arteta és a Chelsea játékosa, Hudson-Odoi is megfertőződött. Mindkettejük állapota stabil.

FRANCIAORSZÁG

Aulas törölné az egészet

A Lyon futballklub elnöke, Jean-Michel Aulas meggyőződése szerint a Ligue 1 idei versenyfutását teljes egészében törölni kellene. Aulas ajánlása szerint nem kellene azzal foglalkozni, hogyan áll jelenleg a francia bajnokság, ehelyett lenulláznák a történéseket. „Értelemszerűen nem lenne bajnok a PSG, de nem lenne kieső a Ligue 1-ből, és senki sem jutna fel a Ligue 2-ből. Az európai kupaszereplést ugyanazoknak a csapatoknak kellene biztosítani, amelyek tavaly kiharcolták a részvételt” – mondta Aulas. A L’Equipe-ben Didier Quillot, a francia bajnokság ügyvezetője úgy nyilatkozott, az egyetlen legális lépés az, ha a járvány lecsengése után befejezik a versenyfutást. „Ha nem akarunk teljes káoszt előidézni, ez az egyetlen megoldás” – véli Quillot.

A Lyon kivételével az összes klub Quillot pártjára állt, és helyes útként a halasztást jelölték ki, még akkor is, ha ez az Eb-re is hatással lenne. A Nimes edzője, Bernard Blaquart is ezen a véleményen volt, ugyanakkor hozzátette, hogy az üggyel behatóan egyelőre nem kell foglalkozni, s a legfontosabb, hogy a hatóságok előírásainak megfelelően viselkedjünk, hogy a járványt minél előbb megfékezzük.

NÉMETORSZÁG

Pénzkérdés?

Németországban egyelőre április 2-áig stoppolták a bajnokságokat. A jelenlegi listavezető a Bayern, második a dortmundi Borussia, harmadik a Leipzig. A német futball további sorsa leginkább a Borussia (M), a Düsseldorf, a Paderborn és a brémai Werder együttesét érdekli, ugyanis az európai szereplésért, illetve a bennmaradásért harcolnak. A Bundesligában kezdetben teljesen biztosak voltak abban, hogy idővel befejezik a versenyfutást, de a Bayern vezérigazgatója, Rummenigge szerint senki sem tudja, hogy meddig tart majd a járvány. És ha már Németország, nem mehetünk el szó nélkül az anyagiak mellett sem, ugyanis itt látott először napvilágot, mennyi pénztől eshet el a Bundesliga. Az utolsó kilenc forduló megtartása nélkül 770 millió eurós összeggel kevesebb folyna be a közös kasszába.

A játékosok közül elsőként a Paderborn futballistájáról, Luca Kilianról derült ki, hogy fertőzött.

SPANYOLORSZÁG

A vuhaniak inkább visszamennek Vuhanba

A legjelentősebb spanyol sportlap, a Marca már konkrét ötletekkel és információkkal állt elő a La Liga kapcsán. A madridi székhelyű lap beszámolója azért is érdekes, mert támogatólag lép fel a jelenleg listavezető Barcelona ötletei mellett. A gránátvörös-kékek állítólag benyújtották keresetüket a nemzeti szövetséghez, hogy hozzájuk kerüljön a bajnoki cím, ráadásul két ok miatt: az első, hogy a katalánok jelenleg is elsők a bajnokságban, a második, hogy a szezon felénél szintén a Barcelona állt az élen. A Marca ugyanakkor kiemelte, hogy ebben az esetben csak a trófeát adnák át Messiéknek, minden más azonban a tavalyi szezonhoz hasonlóan maradna.
A focisták közül Ezequiel Garay, a Valencia játékosa volt az első koronavírus-fertőzött, azóta négy másik csapattársánál is kimutatták a vírus jelenlétét. Garay Instagram-oldalán nyugtatta meg rajongóit: állapota stabil, házi karanténban van. Érdekesség, hogy a Vuhan labdarúgócsapata épp Spanyolországban edzőtáborozott, a kínaiak azonban inkább hazautaznak a járvány kiindulópontjának számító Kínába, mert szerintük ott nagyobb a biztonság.

OLASZORSZÁG

Nem! a rájátszásra

Európában jelenleg Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet a koronavírussal kapcsolatban. A Serie A a múlt héten videokonferenciát tartott a klubok képviselőinek. A gyűlésen a bajnokság elöljárói az ún. playoff és playout rendszert, azaz a rájátszás lehetőségét ajánlották fel a csapatoknak. A Gazzetta dello Sport tudósítása szerint az ötletet az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöke, Gabriele Gravina vetette fel: júniusban a csapatok háromnaponta játszanának egymással, s ezt követően alakulna ki a végső sorrend. A Gazzetta hozzátette, a klubok képviselői elutasították a terveket, Gravina további lépései egyelőre nem ismertek.

A Serie A-ban pozitív tesztet produkált a koronavírusra a szerb válogatott Dušan Vlahović is, de rajta kívül még 10 másik élvonalbeli játékosnál is kimutatták a fertőzést. A többi között a Fiorentina, Genoa, Sampdoria és a Juventus csapata is értesítette szurkolóit a koronavírus-járványról. A futballisták mindegyike jól van.

BL, EL, EB, SELEJTEZŐK…

Az UEFA holnap dönt?

Sajtóinformációk szerint az Európai Labdarúgó-szövetség új tervvel állt elő a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát illetően. Az UEFA állítólag Isztambulba és Gdańskba helyezné a további meccseket, a negyeddöntőtől kezdődően pedig egymeccses párharcokat rendeznének. Az Európa-bajnokságnál is sok a kérdőjel, hiszen a március végére tervezett pótselejtezőket, így a magyarok és a szerbek találkozóit is elhalasztották. Az UEFA holnap (kedden) ülésezik, ahol a kupasorozatok mellett az Eb-ről is dönthetnek.