2024. március 29., péntek

Lőttek a síszezonnak!

Külföldi pályákra már nem szállíthatnak turistákat a mindenütt aktuális rendkívüli állapot miatt

Egyébként is a végéhez közeledett, az Európa-szerte és hazánkban is kialakult helyzet miatt azonban idejekorán véget ért a téli turistaszezon, a rendkívüli állapotot Szerbia is kihirdette vasárnap. Ez azt jelenti, hogy karanténba kell vonulnia 14 vagy 28 napra minden hazai polgárnak, aki külföldről érkezik, attól függően, hogy a koronavírus által mennyire érintett térségből tér éppen vissza.

Két nagy, sítúrák szervezésével foglalkozó utazásszervező irodát is megkérdeztünk, milyen helyzettel találták szembe magukat, voltak-e kellemetlenségeik, pórul járt utasaik az elmúlt hetekben, amikor Európa egyes országaiban már meglehetősen komolynak számított a járványügyi helyzet. A SkiFun ügynökség operátora elmondta, már nincs egyetlen olyan csoportjuk sem, amely külföldön tartózkodna és várná a hazaérkezést. A korábbi csoportok valamennyien oda is értek az utazás célpontjába, majd az üdülést követően gondok nélkül visszatértek. Annyi biztos, hogy már semmilyen utazást sem tervezhetnek, az ügynökség a 2020/2021-es idényre fogja csak frissíteni az ajánlatát.

A hazai síközpontokat illetően egyelőre minden a megszokott módon működik és tart nyitva, de a rendkívüli állapotra való tekintettel nem lehet tudni, hogy ez meddig marad így. Érdeklődés még lenne a hazai sípályák iránt, mondták el, mivel azonban senki sem tudja, mit tanácsoljon az embereknek, aligha lehet nagyobb csoportokra számítani.

Svájcban, Olaszországban, Ausztriában, Franciaországban természetesen már bezártak a síközpontok az ottani helyzet miatt – mondta el érdeklődésünkre a SkiBus belgrádi utazásszervező egyik munkatársa. A Kopaonik még működik, de bármelyik pillanatban bezárhatják. Az egyik legnagyobb gond az, hogy az utazási irodák sem tudnak többet a polgároknál, így nem tervezhetnek. Tegnap reggel hazaérkezett az utolsó csoport is a síelésről, az ügynökség rendelkezésére álló információk szerint. Tartják a kapcsolatot más irodákkal, tudomásuk szerint már egyetlen hazai, utasokat szállító autóbusz sem tartózkodik az ország határain kívül. De biztosan vannak még külföldön olyanok, akik saját szervezéssel látogattak el valamelyik központba, mivel azonban minden síközpontot bezártak külföldön, ma vagy holnap ők is hazaérkeznek. Március 13-ára egyébként még be volt tervezve egy indulás, de a desztináció elérhetetlenné vált, így az ügynökség lemondta, ahogyan egy későbbi, áprilisi utat is.