2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS

Nincs ok a pánikra

Mindenki tartsa be az Egészségügyi Minisztérium ajánlásait, viselkedjünk felelősségtudóan, lelkiismeretesen!

Dr. Veselin Bojat, az Újvidék Egészségház igazgatója elmondta, hogy az egészségügyi intézményben minden az előírások szerint zajlik, betartják a Vajdasági Közegészségügyi Intézet és az Egészségügyi Világszervezet előírásait.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– Nincs semmi ok a pánikra, mindenkinek azonban felelősségtudóan kell viselkednie ebben a helyzetben. A koronavírus elterjedésének aránya csakis attól függ, hogy milyen mértékben tartjuk be az előírásokat. Mindenki előtt világos, hogy gyakrabban kell kezet mosni, mint korábban, másként kell alakítanunk az emberek közötti kapcsolatokat, a kommunikációt, kerülnünk kell a tömegrendezvényeket. Ha betartjuk az egészségügyi intézmények által ajánlott előírásokat, akkor nagymértékben hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ne terjedjen el számottevően a koronavírus – mondta Bojat. Hozzátette: A Vajdasági Közegészségügyi Intézet, a Tartományi Egészségügyi Titkárság és az Egészségügyi Minisztérium minden szükséges kelléket biztosít a járvány elleni védekezéshez, és minden szükséges információt megad a járvány megfékezése érdekében. Az újvidéki egészségházakban nincs szükség a védőruhák viseletére, mert ezek használatára is pontos előírások vannak – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

– Ajánlott a védőmaszkok viselése, és minden egyes páciens megvizsgálása után kötelező a kézmosás. A védőruházat viselése ebben az esetben nem ajánlott, ugyanis az további kellemetlenségeket és pánikot keltene a polgárok között. Abban az esetben, ha az Egészségügyi Minisztérium úgy dönt, hogy ezekre szükség van, természetesen betartjuk a rendelkezéseket. Szeretnék felhívást intézni a polgárokhoz, hogy valóban csak szükség esetén jöjjenek ellenőrzésekre, a krónikus betegek esetében pedig megfontoljuk, hogy kilenc hónapra előre kiírjuk a vényre kapható gyógyszereiket, mert ezáltal is tehermentesítenénk az egészségházakat, az orvosokat és a gyógyszertárakat – mondta az igazgató.

Segélykérés fertőzésgyanú esetén

A Tartományi Egészségügyi Titkárság korábban értesítette a polgárokat, hogy a Vajdasági Közegészségügyi Intézetben (Institut za javno zdravlje Vojvodine) hívásközpont-típusú szolgáltatásnyújtást indítottak be azok számára, akiknél fennáll a Covid-19 vírusfertőzés gyanúja. A 064/802-8894-es és a 064/802-8895-ös telefonszámokat tárcsázhatjuk, mindennap 8 és 22 óra között. A titkárság honlapja a http://www.zdravstvo.vojvodina.gov.rs/ címen látogatható.

Tegnap Miloš Vučević polgármester javaslatára városi szintű, egészségvédelmi hívásközpontot is létesítettek, a telefonok mellett ügyeleteskedő orvosoknak elmondhatjuk panaszainkat, és ők ezek függvényében javasolják, hogy mitévőek legyünk. Szakemberek tanácsait hallhatjuk tehát tárcsázáskor, a 021/480-7721-es és a 021/480-7722-es telefonszámot hívhatjuk munkanapokon 8 és 22 óra között, szombatonként 8-tól 15 óráig. A polgármester is arra szólít fel, hogy csakis az Egészségügyi Minisztérium felszólításait kövessük, és ne tegyük ki felesleges veszélynek környezetünket, közeli embertársainkat. Az önkormányzat minden rendelkezésére álló eszközével küzd a vírus terjedése ellen. A városi iskoláknak fertőtlenítőszereket, folyékony szappant és törülközőket biztosítottak, az óvodák igényeit kérés szerint elégítik ki.