2024. április 24., szerda

Emlékezés a szabadságharcra

A vajdasági magyarság egyik központi megemlékezését a bácskossuthfalvi Kossuth-szobornál tartják március 15-én, vasárnap 15 órai kezdettel. A járvány miatt meghozott intézkedésekkel összhangban az istentisztelet a református templomban elmarad. A program a következő: 14.30-tól gyülekező a Kossuth parkban, 15 órakor a csókai Rákóczi férfikórus előadásában felcsendül a Himnusz, majd Hajvert Ákos alkalmi szavalata következik. Az ünnepség szónoka Seffer Attila, a helyi közösség tanácselnöke és Kiss Nándor, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke.

A Tavaszi zsongás című kézimunka-kiállítás az Echo Rendezvényközpontban szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között, hétfőn pedig 10 és 13 óra között látogatható.

Dembitz Vilmos az 1848/49-es szabadságharc tisztiorvosa idén felújított sírjának megkoszorúzására a Zsidó temetőben szombaton 11 órakor kerül sor.

A kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület az idén is alkalmi műsorral emlékezik az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra. A műsort szombaton 15 órakor tartják a Nyugati temetőben, az 1848-as emlékműnél. Közreműködnek az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola diákjai és a művelődési egyesület énekcsoportja.

Bajsán március 14-én, szombaton a Zákó-sír megkoszorúzására 15 órakor kerül sor a helyi temetőben.

Topolyán szombaton 16 órakor a Nyugati temetőben, a Hősök sírjánál tartanak megemlékezést és koszorúzást.

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ értesítése szerint a március 14-ére meghirdetett, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére készített,  A zászló ránk örökbe maradt! című műsora, melyet a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában tartottak volna meg, elmarad. A művelődési központ vezetősége a kiadott kormányrendelet alapján jár el, mely szerint Szerbiában tilos olyan összejöveteleket tartani, amelyeket zárt térben szerveznének meg, több mint száz személy részvételével.