2024. április 18., csütörtök

Száznyolcvan szervezet támogatása Topolyán

A szokásos kézfogások ezúttal elmaradtak a szerződések aláírásakor

A Topolya község területén működő civil szféra képviselői, illetve Kislinder Gábor polgármester látta el kézjegyével azokat a támogatási szerződéseket, amelyekkel kapcsolatban még az év elején jelentetett meg pályázatot az önkormányzat. Polgári egyesületek által szervezett kulturális rendezvények megszervezését, a szociális és gyermekvédelmet, a gazdasági fejlődést elősegítő programokat, a környezetvédelmi tevékenységet, a monográfia- és könyvkiadást, a lapkiadói tevékenységet, az egyházak és hitközségek munkáját, valamint a sportszervezeteket támogatják költségvetési eszközökből.

A topolyai község területén működő polgári egyesületek programjainak és projektjeinek finanszírozására és társfinanszírozására szánt költségvetési eszközök 2020. évi odaítélésére vonatkozó pályázat január 29-én lezárult. Kislinder Gábor polgármester elmondása szerint az idei költségvetésben erre a célra összesen 25,8 millió dinárt irányoztak elő. Emellett a sportegyesületek számára 17 milliós keretösszegre hirdettek meg pályázatot, tehát összesen 42,8 millió dinárról beszélhetünk. Nyilvános pályázat jelent meg a Topolya község területén működő mezőgazdasági jellegű polgári egyesületek programjainak és projektjeinek finanszírozására és társfinanszírozására szánt költségvetési eszközök 2020. évi odaítélésére vonatkozóan is. E pályázat alapján, a költségvetésben erre a célra előirányozott 4,6 millió dinárt osztanak szét. Ennek a pályázatnak a határideje március 13-án járt le, az illetékes bizottság ezt követően bírálja el a beadványokat.

Kislinder a pénteki szerződéskötéskor elmondta, hogy 189 civil szervezet és sportegyesület pályázott, közülük kilenc olyan szempontból nem felelt meg, hogy más kiírásnak felelne meg, ezért 180 szerződés kerül aláírásra. Mivel a korlátozás értelmében tilos nagyobb létszámú összejöveteleket szervezni, az első körben 30 egyesület képviselője kapott meghívást. A polgármester indítványozta, hogy az érvényben lévő óvintézkedésekkel összhangban ezúttal mellőzték a szerződések aláírásának hagyományos módját és az azt követő, szintén hagyományos kézfogást is. A most meghívottakon és megjelenteken kívül a többiek egyenként írhatják alá a szerződéseket a polgármesteri hivatalban. Kislinder azt is elmondta, hogy a pénzt havi részletekben utalják át, és az első részlet átutalására a szerződések aláírását követően sor is kerül.

Nyeső Paul, a Kis-Bácska sclerosis multiplexben szenvedőket tömörítő civil szervezet elnöke elmondta, hogy valójában az egyik legaktívabb egyesületről van szó, nem csak községi, de régiós viszonylatban is. A költségvetési támogatást mindig rendeltetésszerűen használják fel, és nagyon sokat jelent a számukra a pénz.

Paul Szikora Erzsébet a Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományőrző Kézimunka-társulat elnöke elárulta, hogy  széleskörű tevékenységet folytatnak, hiszen kulturális értékeink és a hagyományápolás mellett humanitárius akciókat is szerveznek. A községi támogatás mellett sokat jelent az egyesület működése szempontjából az MNT támogatása is.

Sztánkó Zsuzsanna, Topolya község költségvetési felügyelője hangsúlyozta, hogy az önkormányzat, a közigazgatási költségvetési felügyelő és Topolya Község Fejlesztési Társulásának szervezésében gazdasági és jogi képzést tartottak a sport- és civil szervezetek számára. Az egyesületek igazolást is kaptak arról, hogy képviselőjük részt vett a képzésen. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az igényeltnél kevesebb eszközt elnyert pályázók kötelesek módosított költségvetést küldeni az úgynevezett módosított költségvetés formanyomtatványon, az odaítélt összeggel összhangban.

A Topolya község területén működő civil szervezetek tevékenységi köre igen széleskörű, a környezetvédelemtől kezdve a kultúrán, rádióamatőrködésen át egészen a cserkészetig és a tűzoltóságig. Egy-egy szervezetnek már csak a működéséhez is anyagi eszközökre van szüksége. A rendezvények megszervezése, a tervezett projektek megvalósítása szintén pénzbe kerül. Ezért Topolya község a költségvetésében minden évben jelentős pénzösszeget különít el a civil szervezetek támogatására. A pénzt az év elején kiírt pályázatra beérkezett dokumentumok függvényében osztották ki olyan egyesületek között, amelyek igazolni tudták, hogy a múlt évre vonatkozó támogatást rendeltetésszerűen használták fel.