2024. április 18., csütörtök

Két és fél millió a civileknek

Kishegyes község önkormányzata évről évre pályázat útján támogatja a község területén működő civil szervezeteket. Mostani pályázatuk március 20-án zárul, a civilek addig adhatják át támogatási kérelmeiket. Sándor István, a községi tanács civil szervezetekkel megbízott tagja arról számolt be lapunknak, hogy nincs változás a pályáztatás folyamatában.

Sándor István, a községi tanács civil szervezetekkel megbízott tagja Az Anna-napok évről évre a civil szervezetek összefogásával valósul meg Kishegyesen, községi támogatással (Lakatos János felvétele)

Sándor István, a községi tanács civil szervezetekkel megbízott tagja Az Anna-napok évről évre a civil szervezetek összefogásával valósul meg Kishegyesen, községi támogatással (Lakatos János felvétele)

– Mint az elmúlt négy évben, úgy az idén is az év elején kiírásra került a civil szervezetek működésének és programjainak támogatására és résztámogatására irányuló önkormányzati pályázat. A pályázati kiírás részletei megtalálhatók az önkormányzat honlapján, de a korábban pályázó civil szervezetek már megismerkedhettek a pályázás folyamatával. Ahogy tavaly, úgy az idén is határidőt határoztunk meg, ami március 20-a. Addig lehet leadni a pályázatokat az iktatóban, illetve elektromos úton. Ezután fog összeülni a bizottság, amely elsőként a múlt évben megvalósított projektumok pénzügyi elszámolását fogja megtekinteni. Ha ez megfelelő, akkor fogjuk nyitni az idei pályázatokat, és mérlegelünk – számolt be a tanácstag.

Az önkormányzat által kiírt pályázat keretösszege az idén is változatlanul 2,5 millió dinár. Ezt fogja az illetékes bizottság az igényeknek, a projektumok fontosságának és a pályázók számának megfelelően elosztani – tudtuk meg Sándortól.

– Bízom benne, hogy azok a szervezetek, amelyek korábban is pályáztak és rendben volt az elszámolásuk, az idén is ugyanolyan mértékben részesülnek támogatásban, mint a korábbi években. Fontos megjegyezni, az előzős éveket elemezve kiderült, hogy ebből a keretösszegből éves szinten 2 millió dinár támogatásban magyar érdekeltségű civil szervezetek részesültek. Támogatni tudtuk civil szervezetek részvételét különbözős turisztikai és mezőgazdasági kiállításokon, bálokat, teadélutánokat társfinanszíroztunk, támogattuk a nagycsaládosok újszülött-csomagprojektumát, részt vállaltunk a gyermekszínjátszó találkozó megszervezésében, támogattuk a versmondó egyesületek munkáját, valamint a könyvkiadást is.

Az Anna-napok évről évre a civil szervezetek összefogásával valósul meg Kishegyesen, községi támogatással (Lakatos János felvétele)

Az Anna-napok évről évre a civil szervezetek összefogásával valósul meg Kishegyesen, községi támogatással (Lakatos János felvétele)

Az elmúlt évben a Szó-Beszéd Polgárok Egyesület és dr. Szőke Anna könyvkiadásában vállaltunk részt. Bácsfeketehegyen támogattuk a meggynapokat, a kunok egyesületét és a szüreti napokat. Támogattuk a vadászokat, az önkéntes tűzoltó testületet, a karácsonyi vásárok megszervezését, valamint részt vállaltunk az Anna-napok, illetve a Kishegyes 250 éves jubileumához köthető programokban – számolt be a tanácstag.

Az év eleje óta a civil szervezetek részéről folyamatosan érkeznek a pályázatok az önkormányzathoz. Sándor meglátása szerint legalább annyi, vagy még több lesz, mint tavaly. Az elmúlt évben szám szerint 46 egyesület beadványa részesült támogatásban, a tanácstag ez alkalommal 50-60 pályázatra számít.