2024. április 18., csütörtök

Mit kíván a magyar nemzet?

Jerasz Anikó és Mihók Kucora Eszter koszorúz

Jerasz Anikó és Mihók Kucora Eszter koszorúz

Szombaton délután Törökkanizsán, a katolikus temetőben lévő Tallián-kápolnánál Mit kíván a magyar nemzet? címmel a VMSZ törökkanizsai szervezete emlékműsorral és koszorúzással rótta le kegyeletét az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A felújított Tallián-kápolnánál 14. alkalommal megtartott március 15-ei ünnepi műsorban fellépett a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület leánykara és citerazenekara. A művelődési program előtt Sóti János törökkanizsai plébános osztott áldást a jelenlévőkre és hős elődeikre.
Ünnepi köszöntőbeszédet Jaksa Róbert, a VMSZ községi szervezetének alelnöke mondott:
– Bár a hatalmas túlerővel szemben a forradalom elbukott, de magyar nép megmutatta, hogy egységes és erős nemzet. A magyar nemzet történelmében a forradalom és eszméi a mai napig hatnak, és kitörölhetetlen nyomot hagytak a történelemben. Nemzetünk a forradalomból, a forradalmár elődeink példájából merít erőt, és ebből táplálkozik folyamatosan, a megújulás erejével. Hős eleinkhez mérjük magunkat, az elveikhez, a tizenkét ponthoz ma is kitartóan ragaszkodunk, azok kitételei korunkban is aktuálisak.
Világosnál elbukott a forradalom, viszont sokkal nagyobb dolog született. Megszületet az egységes nemzet, öntudatra ébredt és elhitte, hogy van miért harcolni. A történelem viharai ide-oda sodortak bennünket, a nemzettest több részre szakadt, de ma mégis egységesebb a magyar nemzet, mint az elmúlt száz esztendőben bármikor volt. Egy nemzetben gondolkodunk és cselekszünk, együtt ünnepeljük az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseit, fáradhatatlanul küzdünk magyarságunkért, még ha ezt délvidéki magyarságnak is hívják. Nagy kincs van a kezünkben, éberen őrizzük, és ha kell, megvédjük, mert összefogással a nemzet él és élni fog – mondta ünnepi beszédében Jaksa Róbert.
A megemlékezésen jelen volt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Ujhelyi Nándor, a képviselő-testület elnöke, Orosz Urbán Csilla, Törökkanizsa alpolgármestere, Mihók Kucora Eszter, az MNT tagja, Romhányi Gabriella, a törökkanizsai könyvtár igazgatója, Ótott Róbert mezőgazdasági segédtitkár, valamint számos polgár és a civil szervezetek képviselői. Az ünnepi műsor után a jelenlévő szervezetek, intézmények képviselői megkoszorúzták báró Tallián Andor ezredparancsnok emléktábláját.