2024. április 25., csütörtök

Fejetlen futamtörlés

Elmarad a hétvégi Ausztrál Nagydíj – végül a Formula–1 is eljutott ahhoz a döntéshez, amelyet számos más világszintű sportrendezvény meghozott, csak sokkal rögösebb úton. Chase Carey-ék cirkusza próbált kitartani, minden csapat és a teljes személyzet megérkezett Melbourne-be a szezonnyitóra, ahol néhány, magát rosszul érző csapattagot szerdán elkülönítettek, és koronavírustesztet végeztek el rajtuk. Helyi idő szerint csütörtök késő este aztán megérkezett a hír, amelytől mindenki tartott: a McLaren gárdájából valaki tényleg elkapta a világot felforgató vírust. A csapat nem hezitált, az egészségügyi kockázatokra hivatkozva azonnal visszalépett a hétvégi nagydíjon való részvételtől. Ekkor úgy tűnt, ez az egyetlen helyes döntés, amelyet a sport egészének is meg kell hoznia, de a kötélhúzás még az éjszakára összehívott válságtanácskozások ellenére is hosszú órákon át zajlott, míg végül kabaréba nem fordult.

A hírek szerint csak három csapat, a Red Bull, az Alpha Tauri és a Racing Point szavazott arra, hogy folytatódjon a hétvége, de mivel a többség ellene volt, a résztvevők számára egyértelművé vált, hogy mi lesz a végkifejlet. Az F1 részéről hivatalos közlemény mégsem érkezett, az ellentmondásos jelentéseket pedig olyan hírek bonyolították, miszerint Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen már fel is szállt az Európába tartó repülőre, miközben a pályaszemélyzetet arra utasították, péntek reggel ugyanúgy vegyék fel a munkát, mintha minden a legnagyobb rendben folyna. A pálya be is népesült, igaz, a csapatok már azzal a tudattal jelentek meg, hogy pakolni kell. Közben a nézők is kijöttek, de zárt kapuk vártak rájuk, mert Victoria állam kormányzója csak most és csak azt jelentette be, hogy nézők nélkül fog lezajlani a hétvége. A hírek szerint egyik fél sem akarta kezdeményezni a lemondást, akkor ugyanis őket terhelnék a szerződésbontás anyagi következményei…

Az első szabadedzés helyi idő szerint 12 órakor startolt volna, és már csak kevesebb mint két óra volt hátra, amikor végre megérkezett a közös közlemény a koronavírus-terjedés miatti törlésről. A Formula–1 feleslegesen utazott el a világ túlsó felére, döntésképtelenségét pedig jól példázza, hogy a jövő hétvégére tervezett, zárt kapus Bahreini Nagydíjat sem mondta le azonnal, tegnap azonban már kiderült, hogy sem ott, sem Vietnamban nem lesz verseny. A realista becslések szerint könnyen lehet, hogy a június 7-ei Azerbajdzsáni Nagydíjig nem kezdődhet meg a szezon.