2024. március 29., péntek
NEMZETI KEGYHELY

Vasárnaptól szabadtéri miséket tartanak

A koronavírus terjedése miatt március 15-étől szabadtéren tartják a vasárnapi szentmiséket Mátraverebély-Szentkúton – tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyarország nemzeti kegyhelyévé kinevezett Nógrád megyei katolikus búcsújáróhely sajtószolgálata.

A közleményben azt kérték a résztvevőktől, hogy az időjárásnak megfelelően öltözzenek a 9 és 11 órakor kezdődő szentmisékre.

Pénteken a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is közleményt adott ki arról, mi a javasolt a koronavírus-járvány idején azoknak, akik nem tudnak eljutni a szentmisére.

„A koronavírus idején is érvényes a katolikus egyház előírása, hogy aki nem tud misére menni, töltsön több időt imával” – áll a közleményben. Azt írták: a koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak. Megismételték, hogy a templomokat nem zárják be, de azt kérik, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe.

Kiemelték, hogy különösen idősebb embertársainkra kell figyelnünk.

A közlemény tájékoztat arról is, hogy a járványveszély idején lesz online miseközvetítés, és lesz olyan helyszín is – mint például a nemzeti kegyhely –, ahol szabadtéri szentmisét tartanak majd vagy más módon segítik elő a kisebb közösségekben való templomi liturgikus ünneplést. A közszolgálati televízió már március 15-én szentmisét közvetít azok számára, akik koruk, egészségi állapotuk vagy más komoly ok miatt nem tudnak részt venni vasárnapi szentmisén azért, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek – írták.